Prijatelj u dobru i zlu

Foto: CPG

VEĆINA priča o engleskim buldozima počinje ovako: ”Ako tražite poslušnog ljubimca, taj pas nije za vas!”. To nije u potpunosti točno, ali istina je da buldozi nisu idealni za početnike. Robusnog su izgleda i istog takvog karaktera: tvrdoglavi, često neposlušni, ali nježni i privrženi gospodaru. Ne postoji pas sličniji čovjeku od buldoga koji je pravi prijatelj i u dobru i u zlu!

Porijeklo
 
Engleski buldozi imaju izuzetno bogatu, ali tužnu povijest. Potomci su starih azijskih mastifa, a u Europu su ih donijeli  nomadi koji su odgajali ove pse da bi savladavali veliki agresivni plijen poput medvjeda i divljih veprova. Oko 400. godine prije naše ere, loza mastifa stigla je na otok Britaniju i prozvana je alauntima, a zemljoradnici i mesari iz nje su stvorili pravog radnog psa - buldoga.
 
U srednjem vijeku radni buldog bio je jedinstvena pasmina koja je posjedovala osobinu nastalu selekcijom - takozvani blokirajući ugriz, što je isključivo povezano sa srčanošću psa, a ne s promjenama u građi čeljusti. Pravi radni buldog imao je sposobnost da ne pušta životinju koju napadne koliko god se ona borila i pri tome mu nanosila povrede i bol.
 
Zato je ovaj pas, težak svega četrdesetak kilograma, bio zadužen za hvatanje divljih životinja, ali i konja i goveda. U to vrijeme organizirale su se borbe buldoga i bikova, a s vremenom se ovaj gladijator morao sukobljavat sa svakojakim zvijerima, čak i medvjedima i lavovima...
 
Engleski buldog preživio je sve te nedaće, a na svu sreću, 1835. godine zabranjene su borbe životinja. Nakon toga ova rasa zamalo je nestala s lica zemlje, ali zahvaljujući istinskim ljubiteljima pasa, kao i izvozu u Ameriku buldog je opstao, i to kao čuvar imanja i stoke.
 
Od nekoliko jedinki koje su izvezene u Njemačku, daljnjim križanjem nastao je njemački bokser.
Engleski bokser kakvog danas poznajemo mješavina je radnog buldoga i mopsa.
 
Čitateljica Sanja i njen ljubimac
 
Standard
 
Današnji engleski buldog ima ravnu, tanku i gustu dlaku, koža mu je malo opuštena, a tijelo mišičavo, izuzetno snažno i nabijeno. Glava psa je široka, snažna, a robusnom izgledu posebno doprinosi opuštena i naborana koža na čelu i obrazima, dok mu je njuška kratka, široka i prćasta.
 
Čeljust buldoga je široka i masivne (donja je u pravilu znatno izbočenija od gornje i povija se ka gore), oči su vrlo razmaknute, okrugle i tamne, dok su uši visoko usađene, male, tanke i povijene 
unazad. Na kratkom i snažnom vratu ima viška kože koja je posebno u tom dijelu debela i naborana oko grla.
 
Ramena su mu jaka i mišičava, prednje šape čvrste, a prsni koš širok i okrugao – što su zapravo glavne i vrlo prepoznatljive odlike engleskog buldoga. Leđa moraju biti u blagom padu iza grebena na vratu i stvarati karakterističan luk u nivou slabine. Rep treba biti usađen nisko i povijen prema dolje, premda mnogi predstavnici rase imaju uzdignute repove, što se smatra velikom manom. 
 
Krzno buldoga najčešće je jednobojno (bijelo ili u raznim nijansama crvene), ali ima i primjeraka sa šarenom dlakom. Mužjak naraste do 40 cm i težak je oko 25 kg, dok ženka dostiže visinu 30 cm i težinu 22,7 kg. Mnogi psi, posebno ako nisu izložbeni, uglavnom prelaze preporučenu granicu težine.
 
Ponašanje
 
Zbog blage naravi, strpljivosti i nježnog ponašanja, buldozi se u svijetu koriste kao dio rehabilitacijskog tretmana kojem se podvrgavaju djeca s poteškoćama u razvoju. Idealan je za gradske uvjete, jer ne zahtjeva puno aktivnosti (previše kretanja mu čak škodi). 
 
Iako buldoga prati glas da je tvrdoglav i neposlušan, pravilnim odgojem i njegom, uz puno ljubavi i malo strpljenja, dobit  ćete primjernog psa lijepih manira. Ne tražite od njega da izvršava luckaste naredbe, jer nikada neće učiniti nešto što vrijeđa njegovu inteligenciju.
 
Riječ stručnjaka
 
Osim urođenog problema s dišnim organima, engleski buldog ima osjetljivo krzno i kosti, sklon je debljanju... Zbog masivnog tijela, kralježnica, kukovi i rameni pojas trpe veliko naprezanje, pa se mora voditi računa o njegovoj težini i eventualnim promjenama u koštanom sustavu.
 
Ima visok prag bola i tolerancije, pa se zdravstveni problemi teško otkrivaju, što može biti vrlo opasno. Ako ne obratite pažnju na neke naizgled bezazlene probleme i simptome, može doći do teških poremećaja u organizmu.
 
Zato, ukoliko želite da vam baš buldog bude kućni ljubimac, morate osigurati dobrog veterinara koji ima iskustva sa ovom pasminom.
 
Life Content

Pročitajte više