Pseća trudnoća po tjednima

Foto: Shutterstock

PSEĆA trudnoća traje otprilike 60 dana ili 9 tjedana. U tom periodu psići se razvijaju od formativnim stanica do savršeno oblikovanih malih pasa, spremnih da dođu na svijet. Ako će i u vaš dom uskoro stići štenci, donosimo vam ovaj kratak pregled pseće trudnoće po tjednima, kako bi se mogli pripremiti na ono što vas očekuje.

 
Prvi tjedan
 
Nakon što je parenje uspješno provedeno, započinje odbrojavanje. Ono se prati od ovulacije, iako će vam to možda biti teško samostalno pratiti, bez mjerenja svakodnevne tjelesne temperature. Pas može pokazivati znakove jutarnje mučnine, baš kao i kod ljudi. Iz rodnice se može pojaviti blago rozi iscjedak, ali on nije razlog za zabrinutost. Pazite na znakove potencijalnih infekcija koje su se mogle prenijeti za vrijeme parenja. Zadržite isti režim vježbe i prehrane kao i prije trudnoće, uz savjetovanje s veterinarom o mogućim dodacima prehrani. Za vrijeme pseće trudnoće ne koristite tretmane protiv buha.
 
Drugi tjedan
 
U drugom tjednu, stanice iz kojih će se razviti psići rastu i razdvajaju se. U maternicu se spuštaju mali embriji koji će tu ostati do kraja trudnoće. Psa i dalje uobičajeno hranite i izvodite u šetnju. 
 
Treći tjedan
 
Embriji se usađuju u maternicu kako bi dobivali sve hranjive tvari potrebne za njihov razvoj. Fetusi su u ovom periodu veliki 1 centimetar. I dalje nastavljate s uobičajenim režimom prehrane i šetnje, ali ako vidite da se psu povećao apetit, udovoljite mu. 
 
Četvrti tjedan
 
Krajem četvrtog tjedna veterinar ili iskusni uzgajivač mogu otkriti prisutnost psića laganim opipom trbuha. Počinju se razvijati oči i kralježnica fetusa i sada su narasli 1.5 centimetar. Grudi vašeg psa mogu početi oticati, a iz rodnice se javiti blagi prozirni iscjedak.
 
Ovaj tjedan se smatra najosjetljivijim tjednom trudnoće u kojem su psići osjetljivi na ozljede i mogu razviti određene mane. Zbog toga u ovom tjednu izbjegavajte grubu igru sa psom, posebno naporne i duge šetnje. Konzultirajte se s veterinarom oko prehrane i potrebnih dodataka.
 
Peti tjedan
 
Oko 32. dana povećava se količina amnionske tekućine u maternici u svrhu zaštite psića i psići se više neće moći osjetiti na dodir. Od sada pa nadalje psići su puno manje osjetljivi na moguće poteškoće u razvoju. Formiraju se pojedinačni prsti, a rastu i pandže i brkovi. U ovom razdoblju kod fetusa se formira spol. 
 
Vaš pas će primjetno dobiti na težini i, ako već niste, povećajte mu broj porcija. Hranite je malim porcijama više puta dnevno, a u njenu hranu počnite miješati odabranu hranu za štence.
 
Ako želite napraviti ultrazvuk kako bi saznali broj štenaca, ovo je pravi tjedan za to. 
 
Šesti tjedan
 
Trbuh psa raste svakodnevno i trudnoća je sada već očita. Bradavice psa postat će vidljivo tamnije boje. Psići započinju razvijati pigmentaciju i oznake na koži koje će kasnije odrediti njihovu boju i izgled.
 
Povećajte količinu hrane koju dajete, neka jede koliko želi, a povećajte i količinu hrane za psiće koju dodajete u mješavinu. U ovom razdoblju možete započeti davati multivitamine.
 
Pripremite košaru ili neko mjesto na kojem će se pas ošteniti. Neka bude udobno i počnite navikavati psa da tamo spava.
 
Sedmi tjedan
 
Psu počinje opadati dlaka s trbuha kao priprema za okot. Psići se i dalje razvijaju i sada su gotovo potpuno formirani. 
 
Prema kraju sedmog tjedna prestanite davati hranu za štence i hranite je njenom normalnom hranom, koliko god želi pojesti. Tako ćete potaknuti tijelo psa da započne pohranjivati kalcij koji je dobivala iz hrane za štence.
 
Osmi tjedan
 
Od ovog trenutka psići se mogu okotiti bilo kada pa budite spremni. Smanjite količinu aktivnosti, a primijetit ćete i da se pas počeo "gnijezditi". Kada leži, moći ćete osjetiti ili čak vidjeti pomicanje psića pod kožom trbuha. 
 
Krajem osmog tjedna započinje proizvodnja kolostruma, a kasnije i mlijeka. Hranite psa pojačano. 
 
Deveti tjedan
 
Bliži se trenutak okota, zato budite spremni. Vaš pas se do sada udobno smjestio u svojoj košari za okot. Kako se priprema za okot vjerojatno će postati tiha i povučenija nego je to inače. I dalje joj dajite hrane koliko želi, iako joj apetit može oslabiti zbog okota koji se bliži. 
 
Mjerite joj temperaturu nekoliko puta tijekom dana kako bi odredili početak okota. 
 
  
 
 
 
 
 
 

Pročitajte više