Psi na vrućini: Kako znati da im je vruće i kako se hlade?

Foto: Shutterstock

ODRŽAVANJE optimalne temperature organizma važan je zadatak svih sisavaca. Temperaturni receptori u tijelu omogućavaju psu da osjeti kada se pothlađuje, a kada pregrijava.

Kao i ljudi, i psi vole ležati na suncu ili pronaći sjenu kako bi se rashladili. Pretjerano zagrijavanje ili pothlađivanje mogu biti štetni pa to treba izbjegavati.

Psi se, među ostalim, hlade mirovanjem. Zavuku se u hladovinu i leže kako im temperatura po vrućini ne bi dodatno porasla.

Dugodlaki psi na vrućini


Dugodlakim psima rashlađivanje predstavlja veći problem. Neke je pse čovjek posebno uzgojio zato da bi imali dužu dlaku i to najčešće u podnebljima u kojima bi ih takva duga dlaka trebala zaštititi od hladnoće.

Globalizacijom i olakšavanjem putovanja te su pasmine dospjele i u toplije dijelove svijeta gdje im je vruće. Jedan od čestih načina hlađenja takvih pasa jest ležanje na pragovima otvorenih vrata gdje ih propuh i strujanje zraka hlade.

Opasnost od opeklina

Iako se psi vole izležavati na suncu, važno je znati da, kao i ljudi, mogu dobiti opekline, osobito ako im je dlaka rijetka ili bijele boje.

Hlađenje putem jezika


Za razliku od nas, psi se ne znoje kroz žlijezde (osim na šapama). Umjesto toga, rashlađuju se brzim protokom hladnijeg zraka preko površine jezika. Površinske krvne žile se šire dajući mu svijetlo-ružičastu boju. Voda isparava s jezika, pomažući psu da tako rashladi i druge dijelove tijela. Što je jezik više isplažen, psu je toplije.

Odlična ideja po vrućini jest postaviti dječji bazen pun vode u kojem se pas kada želi može rashladiti.

Pročitajte više