Somalijska mačka

Foto: Shutterstock

SOMALIJSKA mačka se smatra dugodlakom abesinijskom mačkom, te sa njom dijeli sve osnovne karakteristike. Kada su se u leglu abesinijskih mačaka pojavili dugodlaki mačići, nitko se nije želio baviti s njima niti su željeli mačke koje su "zaražene" ne-abesinijskim genom. Ime ovoj vrsti dala je Evelyn Mague prema Somaliji, afričkoj državi koja graniči s Etiopijom (nekadašnjom Abesinijom). 

 
Krzno somalijske mačke je srednje dužine, s izraženim okovratnikom. Veoma je gusto i mekano, a konačna boja krzna razvija se do druge godine života. Priznate boje su crvenkasta, plava i žućkasto-smeđa, te srebrna varijanta. Tamnije oznake prisutne su  na gornjem dijelu tijela i repa, te vanjskom dijelu nogu. 
 
Ako želite mačku koja će mirno ležati po kući i maziti se, ovo nije vrsta za vas. Somalijske mačke su aktivne, znatiželjne i živahne. Vole lutati kućom, otvarati ormare i raditi nestašluke. 
 
Njihovi glasovi su blagi, njihov um je stalno aktivan, a njihove zdjelice sa hranom prazne. Uporne su i odlučne. Jednom kad nešto odluče, ništa ih ne može obeshrabriti. Nisu agresivne i nedruželjubive, samo su uporne i čvrstog karaktera. 
 
Ove mačke su privržene svojim vlasnicima, ali nisu mačke koje sjede u krilu i maze se satima. Ne vole se maziti i radije će biti pored vas nego na vama. Ali unatoč tome, žele biti uključene u sve aspekte vašeg života. Otvorite ladicu i vaša somalijska mačka će se stvoriti pored vas da zaviri unutra. 
 
Imaju sklonost gingivitisu, karijesu i bubrežnim bolestima. 

Pročitajte više