Što mislite tko je pametniji: Pas, mačka ili pčela?

Foto: Shutterstock

ONE su sposobne za apstraktno razmišljanje - mogu računati i prepoznati lica, zaključak je istraživanja, koje je provela francuska znanstvenica Aurore Avargues-Weber sa Sveučilišta u Toulouseu, koje se bavilo pčelama. Znanost je potvrdila da pčele mogu obavljati kompleksnije misaone radnje od drugih životinja, kao što su npr. psi i mačke.
 
Iako im mozak nije veći od glave pribadače, pčele imaju "odličan vid i izuzetno pamćenje", navela je mlada znanstvenica.
 
Ona je uspjela dokazati da se pčele ne vode isključivo instinktom. Testovi, provedeni u prirodi, pokazali su da pčele "prilagođavaju svoje ponašanje, ovisno o okruženju i prethodnim iskustvima".
 
Dosad se smatralo kako sposobnost povezivanja raznih elemenata pripada isključivo ljudima i nekim majmunima. "Često se misli kako samo veliki majmuni posjeduju inteligenciju, ali to nije točno", istaknula je Aurore.
 
Francuska znanstvenica sada će pokušati shvatiti kako pčele uspijevaju obavljati kompleksne radnje sa samo milijun neurona (usporedbe radi, ljudi imaju 100 milijardi neurona).
 
Ona namjerava dalje istraživati u nekoliko smjerova, u nastojanju da otkrije da li mozak pčele ima efikasniju metodu obrade informacija od ljudskog mozga i da li je moguće da se jedan te isti neuron koristi za obavljanje različitih funkcija.
 
Istraživanje o kognitivnom funkcioniranju pčela moglo bi pomoći i u boljem razumijevanju rada ljudskog mozga.
 
Iako se njezin rad neposredno ne odnosi na zaštitu ove vrste, koja je sve više ugrožena, Aurore se nada da će on "skrenuti pažnju javnosti na potrebu da se pčele zaštite, s obzirom da je riječ o inteligentnim insektima".
 
Toksične molekule pesticida "ne ubijaju direktno pčele, ali negativno utječu na njihov živčani sustav", objasnila je.
 
"Njihovo pamćenje slabi, one se gube u prostoru i prestaju razlikovati mirise", upozorila je.

 

Pročitajte više