Što učiniti kada odrastao pas počne obavljati nuždu u kući?

DUŽE vrijeme imate odrasloga psa ili ste ga tek udomili. Što učiniti ako odrastao pas počne urinirati po kuči?

Ako se radi o udomljenom psu, imajte na umu da će njegova prilagodba na vaš dom bit će nešto drugačija nego prilagodba šteneta. S jedne strane, odrastao pas ima mnogo bolju kontrolu mjehura od šteneta te je sposoban suzdržati se od mokrenja duže vremena. S druge strane, moguće je da uopće nije naviknut na život u kući ili stanu te čitav život radi samo ono što mu padne na pamet.

Ako se radi o psu nenaviknutom na kućanstvo, poduzmite jednake korake kao i sa štencima. Međutim, ako pas prilagođen domu najednom počne urinirati po kućanstvu, trebali biste provjeriti u čemu je problem.

Idite veterinaru


Psi koji odjednom počnu obavljati nuždu doma vjerojatno imaju neki zdravstveni problem pa provjerite nema li infekciju mokraćnih putova ili nešto slično.

Ako se "nezgode" događaju isključivo kada je pas sam kod kuće i uplašen, to se može povezati s nekom vrstom anksioznog poremećaja kojima možete doskočiti tako da psa naviknete na svoje odlaske i dolaske. Nekoliko puta obavite sve radnje kao da izlazite iz kuće, ali zapravo nemojte otići. Nakon toga počnite izlaziti, ali samo na kratko vrijeme te pokušajte smanjiti uzbuđenost oko izlazaka ili dolazaka, ponašajte se kao da se ništa nije dogodilo.

Je li ostario?

Inkontinencija, kao i kod ljudi, nije neuobičajena ni kod pasa. Vaš veterinar vašem psu može za to prepisati lijek.

Označava li teritorij?

Mužjaci često uriniraju kako bi označili teritorij. To može biti znak problema s dominacijom ili jednostavno loša navika. Jedno od rješenja može biti sterilizacija.

Submisivno uriniranje?

Ako vaš pas urinira kada dođete doma ili dovedete goste, to bi mogao biti znak submisivnog uriniranja koje je inače često koju ženske štenadi i može ostati prisutno i u ranoj mladosti. U tom je slučaju najbolje svoje dolaske, kao i goste, držati neupadljivima.

Pročitajte više