Sve divljije mačke? Umiljate mačke udomljavamo i steriliziramo, a one manje pitome se množe

Foto: Shutterstock

KARAKTER vaše mačke, tj. sklonost maženju i strancima ili bježanju i nagloj obrani uvelike je određen socijalizacijom u najranijoj dobi. Međutim, dio je zapisan i u genima.

S obzirom na to da je danas široko rasprostranjena praksa udomljavanja i držanja vrlo umiljatih i pitomih mačaka, koje u većini slučajeva bivaju sterilizirane, selekcijom onemogućavamo najumiljatijim mačkama razmnožavanje.

"Najumiljatije mačke, kao i one koje imaju najslabije izražene lovačke sklonosti, bivaju najčešće udomljene", objasnio je antrozoolog John Bradshaw za LiveScience.

Domaća se mačka razvila iz podvrste nazvane Felis silvestris lybica, tj. afričke divlje mačke, prije između 10 i 20 tisuća godina na području istočne ili sjeverne Afrike. Međutim, genetske razlike između popularne ljubimice i njezinog divljeg pretka vrlo su suptilne. Divlje i domaće mačke sliče si i mogu se međusobno razmnožavati. Pretpostavlja se da se pripitomljavanjem mačke promijenilo samo između 10 i 20 gena, a znanstvenici ne znaju reći o kojima se radi.

Kritika: Kućne i ulične mačke genetski se ne razlikuju, tako da će selekcija u ovom slučaju teško imati utjecaja

Bradshaw vjeruje da je ključ upravo u tim genima te dodaje da će zbog dosadašnje selekcije u sljedećih 50 do 100 godina svijet preplaviti manje pitome mačke. Kako pi podupro svoju tezu u Velikoj je Britaniji proveo manje istraživanje kojim je dokazao da je u predjelima gdje su sterilizacija i kastracija provođeni na preko 98 posto mačaka mačići bili manje skloni strancima, vjerojatno zbog toga što su im pretke morali "uvesti" jer se tamošnje mačke nisu mogle razmnožavati. Slobodnija područja gdje mačke lutaju uokolo i ne bivaju sterilizirane ni kastrirane imala su i umiljatije mačke.

Ima i onih koji se s njim ne slažu. "Kućne i ulične mačke genetski se ne razlikuju, tako da će selekcija u ovom slučaju teško imati utjecaja", tvrdi Carlos Driscoll sa Sveučilišta u Oxfordu, biolog koji proučava genom divlje mačke iz koje se razvila domaća mačka. LiveScience također kritizira istraživanje ističući da nije recenzirano te da je provedeno na uzorku od samo 70 mačaka.

Pročitajte više