Teška zaraza: Psi često zijevaju kada i vlasnici

Foto: Shutterstock

ZNAMO odavno da je zijevanje zarazno. Međutim, zaraza se prenosi i s čovjeka na psa.

Nizom 25 eksperimenta sa psima različitih pasmina potvrđeno je da će pas nerijetko početi zijevati ako mu zijeva i vlasnik. Zanimljivo je i to da zijevanjem najčešće reagira na zijevanje vlasnika, a mnogo rjeđe ga na to potakne stranac.

Psi također razlikuju pravo od lažnoga zijevanja (lažno je u eksperimentu izvedeno kao otvaranje usta poput zijevanja, ali bez popratnoga zvuka). Znanstvenici su psima pratili otkucaje srca kako bi utvrdili zijevaju li možda zato što su anksiozni ili pod pritiskom i pokazalo se da to nije bio slučaj.

"Pokušali smo psima stvoriti ugodnu atmosferu. Ponekad im je bilo toliko ugodno da su zaspali", rekla je autorica istraživanja Teresa Romero sa Sveučilišta u Tokiju. Istraživanje je objavljeno u časopisu PLoS One, javlja Pets.webmd.

Iako kopiranje zijevanja ne izgleda kao impresivan trik, znanstvenici smatraju da ono predstavlja ipak nešto više - sposobnost empatije i povezivanja s drugima. Naime, u ranijim je studijama otkriveno da ljudi koji su se na testiranjima pokazali više empatičnima češće bivaju zaraženi zijevanjem drugih.

Pročitajte više