U Danskoj zakonom zabranjene "opasne" pasmine: Eutanazirano do 1800 zdravih pasa

Foto: Shutterstock

DANSKA je 2010. uvela vjerojatno najstroži zakon o psima na svijetu, zbog čega su životom platile stotine voljenih ljubimaca. Ove se godine očekuje revizija zakona, a ljubitelji pasa nadaju se promjenama.

Ta je zemlja jednostavno zabranila uvoz i uzgoj određenih "opasnih" pasmina, kao i križanje s njima.

Zabranjene pasmine:

pit bull terijer
tosa inu
američki stafordski terijer
brazilski mastif
dogo argentino
američki buldog
boerboel
kangal
srednjoazijski ovčar
kavkaski ovčar
južnoruski ovčar
tornjak
šarplaninac

Eutanizirano oko 1800 zdravih pasa

Zakonom se zabranjuje držanje i uzgoj tih pasmina, s time da je ljudima koji su ih nabavili prije 17. ožujka 2010. dopušteno zadržati psa. Pas smije biti pušten s uzice isključivo u privatnom, ograđenom prostoru, a na ulici uvijek mora biti na povodcu kraćem od dva metra i nositi brnjicu. Međutim, prijelazno se razdoblje ne odnosi na pasmine pit bull terijer i tosa inu, zbog čega je od 2010. godine, kako smatraju tamošnje udruge za zaštitu životinja, ondje eutanazirano oko 1800 zdravih pasa.

Zagovornici ovoga zakona smatraju da je jedini način kojim se ljudi mogu osigurati od napada pasa taj da se "opasne" vrste jednostavno istrijebe iz društva. Međutim, iskusni ljubitelji i vlasnici tvrde da nisu pasmine te koje su opasne, već životne okolnosti i odgoj kojim neki vlasnici žele od svojih pasa napraviti prijetnju okolini.

Na internetu je pokrenuto nekoliko peticija kojima se traži ukidanje takvoga zakona, a njemački i danski ljubitelji pasa pokrenuli su i mrežnu stranicu Hunde in Dänemark na kojoj pišu o situaciji zabranjenih vrsta u Danskoj.

Pročitajte više