Udobnost za papagaja: opremanje krletke za šarenog brbljavca

 Foto: Shutterstock

PRILIKOM izbora kaveza vodite računa o tome da bude dovoljno prostran za pticu, kao i za budući “namještaj”. Ukoliko uzimate većeg papagaja, gledajte da žica od koje je napravljena krletka bude jača, jer je snaga njihovih kljunova ponekad zaista iznenađujuća.
 
U prodavaonicama se mogu nabaviti kavezi s kompletnim “uređenjem” (stajalice, ljuljačke...), većinom napravljenim od plastike. Međutim, puno je bolje da stajalice budu od drveta različite debljine jer se tako simulira njihovo prirodno stanište.
 
Posude za hranu i vodu mogu biti od plastike, ali bismo preporučili metalne koje su skoro neuništive i lako se održavaju.
 
Budući da je većina ljudi po cijeli dan zauzeta i ne može posvetiti puno vremena svom ljubimcu, potrebno je za papagaja osigurati dovoljno igračaka koje će ga zabaviti, ali i natjerati da vježba.
 
Zbog toga u kavez obavezno treba staviti ljestve, ljuljačku, konop za penjanje i dosta drvenih predmeta koje će papagaj grickati (mogu se kupovati ili napraviti, uz neophodan oprez kada je riječ o vrsti materijala). Igračke s ogledalom više zbližavaju pticu s njenim odrazom, a ne s vlasnikom.
 
Trajnost svega što stavite u kavez ovisi o kvaliteti izrade i vrste papagaja, a to u prosjeku iznosi od tri mjeseca do godinu dana. Papagaji su glodači pa će sve predmete od mekog drveta na kraju pretvoriti u piljevinu. To znači da se te stvarčice moraju stalno kupovati ili raditi, no bolje je da stradaju one nego stvari po kući.
 
Life Content

Pročitajte više