Vole li se mačke grliti?

Foto: Shutterstock

POSTOJE li uopće takvi primjerci?

Iako možda vaša ljubimica dobije onaj ledeni pogled u očima, njezino tijelo se ukoči te neugoda preplavi prostoriju, kada ju pokušate zagrliti,  nisu sve mačke iste. Postoje i oni primjerci koji se itekako vole grliti i maziti. Npr. burmanske, Ragdoll i kovrčave LaPerm mačke, poznate su po tome što obožavaju ljude te formiraju jake veze sa svojim obiteljima.

Kako ćete znati voli li se vaša mačka grliti?
 
Jednostavno. Ako bježi u drugom smjeru kada vidi da dolazite prema njoj raširenih ruku, to je najsigurniji znak da joj grljenje nije najdraža stvar. Također, ako vam i dođe u ruke te odjednom postane ukočena ili se počne vrpoljiti, uz ispuštanje niskih tonova, i time vam jasno govori da želi da ju ostavite na miru. S druge strane, ako je mirna u vašem naručju te glasno prede, čini se kako joj vaši zagrljaji pašu. Ona će odlučiti kad je dosta, naravno.
 
Koji je najbolji način za pristupanje?
 
Kao prvo, nemojte se šuljati i iznenađivati mačku na taj način. Također, ometanje ili prekidanje spavanja ili jela, odličan je način da ne postignete svoj cilj. Postupak započnite tako da ju lagano pomazite po mjestu koje voli. Budite nježni, mačke ne vole da se njima ophodi grubo ili da ih držite prečvrsto. Također, ako vidite da joj nije ugodno, pustite ju, a zatim pričekajte da vam dođe sama. Većina mačaka maženje voli skrojiti po vlastitim uvjetima. Možda bi bilo dobro i da sjednete ili legnete u njezinoj blizini te pričekate. To je svakako najbolja metoda za mačke, koje se ne vole podizati, ali su željne pažnje. Nježne pohvale, tihim i mirnim lasom, mogu poslužiti kao pozitivno pojačanje za vašu mačku, koja će tako naučiti da su zagrljaji dobra stvar. Ponavljamo, kratki zagrljaj može proći iz prve odlično. No, čim primijetite da se počela meškoljiti i da se povlači, pustite ju da ide. Pokušajte kasnije, kada ona bude opuštenija. To možete ponoviti i nekoliko puta na dan.

Pročitajte više