Zanimljive činjenice o sijamskim mačkama

Foto: Shutterstock

OSIM što su prekrasne, sijamske mačke su i vrlo pametne, razigrane i lojalne.

Upravo zato, odlučili smo vam otkriti nekoliko zanimljivih činjenica o njima, s kojima se dosad možda nikada niste susreli.
 
1. Jedna od najstarijih vrsta
 
Sijamske mačke jedna su od najstarijih vrsta domaćih mačaka. Porijeklo vuku s Tajlanda, a plavooke ljepotice bile su članice kraljevskih obitelji. Slike kraljevskih mačaka datiraju još od davne 1350. godine, no tek su izložbom u Crystal Palace-u u Londonu, 1871. godine, postale popularne.
 
2. Boja
 
Sijamski mačići rađaju se bijeli, a "oznake" im se razvijaju tek kasnije. Gen osjetljiv na toplinu, uzrokuje to "bojanje" i to na hladnijim dijelovima tijela, što je rezultat djelomičnog albinizma gena. Također, one postaju tamnije, odnosno pokazuju sve veće razlike u "bojenju" kako odrastaju.
 
3. Osobnost
 
Ove su mačke vrlo vokalne i poznate po takvim sposobnostima pa proizvode razne zvukove, kako bi komunicirale svoje želje i potrebe za ljudskim društvom. Iako se ne smatraju vrlo ljubaznom mačjom vrstom, sijamske mačke su također vrlo inteligentne te mogu naučiti jednostavne naredbe.
 
4. Privrženost
 
Sijamske mačke jako se vežu za svoje vlasnike pa nisu idealni kućni ljubimci za one ljude, koji puno rade te puno izbivaju iz kuće. No, ako se ipak odlučite za jednu, nabavite joj društvo, dok vas nema i luda jurnjava može početi.
 
5. Životni vijek
 
Ova vrsta ima jedan od najdužih životnih vjekova, među domaćim mačkama, a mogu živjeti i do 20 godina. Čistokrvne sijamske mačke također su sklone problemima s gingivitisom pa se vlasnici upozoravaju na posebno obraćanje pozornosti na zdravlje zubi. Četkajte zube svoje ljubimice jednom tjedno i posjetite veterinara, ako primijetite da ona ima neku vrstu iritacije usta.
 
6. Dlaka
 
Dobra vijest za sve vlasnike: ova mačka se ne treba češljati. Naime, sijamske ljepotice imaju kratku, svilenkastu dlaku, koja ne zahtijeva previše uljepšavanja.
 
7. Tijelo
 
Baš kao što imaju različitu boju dlake (tamno smeđe točke, čokoladne točke, sive, snježno bijele ili crvenkaste točke), sijamske mačke imaju i različite tipove tijela. Tradicionalne tako imaju okrugle glave, poput jabuke i najveće su među sijamskim mačkama. Klasične su nešto manje i imaju trokutasto lice. Moderne sijamske mačke  su genetski modificirani spoj tradicionalne i klasične. Karakteristike su im šiljaste uši, dugi nosevi i vitka tijela.
 
 
 
 

Pročitajte više