Abesinska mačka: Totalno drugačija od drugih

Foto: www.123rf.com

ZAŠTO je abesinska totalno drugačija od drugih priznatih pasminskih mačaka? Za razliku od većine mačka koje se drže kao kućni ljubimci, a dane uglavnom provode u odmaranju i maženju abesinska mačka je sportski tip.

Uvijek spremna na akciju, istraživanje i učenje različitih trikova, a ovo je jedna od onih mačaka koje vlasnici izvode u šetnju na uzici, kao da šetaju psa.

"Abesinka mačka je vrlo zahtjevna. Izgraditi jedan skladan odnos s njom nije uvijek jednostavno. Kako bi se prebrodilo njezino prvotno nepovjerenje potrebno je puno strpljivosti, nježnosti i dobre volje. Kada se jednom izgradi povjerenje i učvrsti veza, tada dolazi do izražaja njezin pravi ljupki karakter", navodi Savez felinoloških društava Hrvatske.

Riječ je o jednoj od najstarijih priznatih mačaka na svijetu. Prema legendi abesinska mačka živjela je na obalama Nila i na dvorovima egipatskih faraona, gdje je štovana kao božanstvo.

Iako postoji velika sličnost (u građi i izgledu) između današnjih abesinki i mumificiranih mačaka pronađenih u iskopinama staroga Egipta, kao i na crtežima nađenim u egipatskim grobnicama, ne postoje dokazi da je abesinska mačka potomak tih mačaka.

Ono što je zaista sigurno je da je prvu abesinsku iz Etiopije (tadašnja Abesinija) u Englesku 1868. donio maršal Sir Robert Napier.Tako je pasmina i dobila ime.

Pasmine mačaka - zanimljivosti

Norveška šumska mačka

Bengalska mačka

Sveta birmanska mačka

Britanska kratkodlaka mačka

 Perzijska mačka

Maine coon

Savannah mačka

Ragdoll mačka

Američka curl mačka

Pročitajte više