Ako primijetite ove stvari kod svog psa, odmah ga odvedite veterinaru

123rf.com

Kada bi psi mogli pričati, bilo bi puno lakše znati kada je vrijeme za posjet veterinaru. No, postoji i nekoliko jasnih znakova koji vam to govore i koje nipošto ne biste smjeli ignorirati.

Proljev/povraćanje

Baš poput našeg, i pseći trbuh može se nadražiti. Ponekad to ne mora biti velika stvar, međutim može biti i znak nečeg ozbiljnijeg, kao što je trovanje. Ako povraćanje prati i krv, vrijeme je za momentalni posjet veterinaru.

Nedostatak aktivnosti

Ponekad može biti jako teško uočiti pad aktivnosti kod pasa, jer spavanje je jedna od njihovih omiljenih aktivnosti. Međutim, nezainteresiranost za igru može biti znak bolesti.

Pretjerano mokrenje

Ako vaš ljubimac piški češće nego inače ili primijetite tragove krvi u urinu, možda se radi o infekciji mokraćnog sustava ili kamencu.

Pijenje previše vode

Do sada ste već mogli primijetiti koliko vode dnevno otprilike konzumira vaš ljubimac. U toplijim mjesecima, konzumacija će se logično povećati, no ako primijetite da je ona postala puno veća nego inače, to bi mogao biti i jedan od znakova bolesti.

Naginjanje glave i tresenje
 
Mnogi psi će na spomen poslastice nakriviti glavu i naćuliti uši. Ali, ako je to postalo standardno ponašanje, to bi mogao biti znak infekcije uha ili vestibularne bolesti.

 Čudni miris

Tu prije svega mislimo na loš zadah i miris dlake. 

Otežano disanje

To može biti znak prehlade, ali i ozbiljnijih zdravstvenih stanja. Pratite i takve promjene.

Visoka anksioznost i razdražljivost

Svatko od nas postane razdražljiv kada se ne osjeća dobro, a psi nisu iznimka. To uključuje ubrzanije otkucaje srca, nevoljkost za maženjem, povećani lavež i slično.

Iznenadna agresija

To može biti pokazatelj nekog neurološkog poremećaja ili može ukazivati na to da je vaš pas u boli pa tako pokušava izbjeći dodir.

Manjak zanimanja za hranu i vodu

Hrana je veliki motivator, a ako je vaš pas postao nezainteresiran za nju, to je jedan od najboljih pokazatelja da nešto nije u redu.

Suha koža, kvržice i izrasline

Najbolji način kako da to otkrijete je redovito četkanje, ali i masiranje i trljanje, a svaku promjenu ćete osjetiti pod prstima.

Natečene, suhe i crvene oči

Psi također mogu imati očne infekcije pa obratite pozornost na njihov izgled. Također, nemojte zanemariti ni natečenu očnu jabučicu - to je znak da imate posla s hitnim slučajem.

Natečen trbuh

I pritom ne mislimo na napuhanost nakon kvalitetnog obroka. Za pse, nadutost može u nekim slučajevima biti i smrtonosna.

Topliji nos i uši

Ako primijetite da su njegov nosić i uši topliji nego inače, kontaktirajte veterinara, koji će vam dati detaljnije upute o tome što da napravite.

Poteškoće s hodanjem, sjedenjem i ustajanjem

To je jedan od jasnih znakova da vašeg ljubimca nešto boli, a može biti i znak neuroloških problema. Čim prije uočite promjene, brže možete pomoći ljubimcu da bude bolje.

Pročitajte više