Ako se vaši ljubimci češu iza uha, možda imaju nametnike kojih se morate što prije riješiti

 Foto: 123rf.com

 

PARAZITI koji se nastanjuju u vanjskom slušnom kanalu pasa i mačaka, ali i drugih ljubimaca, zovu se šugarci i uzrokuju bolest koju nazivamo ušna šuga. Ovo je izrazito zarazna bolest koja se vrlo lako prenosi izravnim, ali i neizravnim kontaktom među životinjama. Ako imate zaraženog jednog ljubimca, vrlo vjerojatno će bolest dobiti i drugi. Mlade životinje posebno su osjetljive na ovu zarazu jer nisu razvile imunosni sustav pa budite posebno oprezni. Bitno je napomenuti da se osim životinja, iako izrazito rijetko, mogu zaraziti i ljudi.

Šugarci su bijele boje i parazitiraju na početku ušnog kanala, ali se mogu proširiti i na ostale dijelove tijela. Životni ciklus ušnih šugaraca traje 21 dan. Hrane se ušnim lojem i ostacima kožnog tkiva, ali ne ulaze u kožu. Kretanjem i hranjenjem unutar kanala izazivaju iritaciju i upalu, što se manifestira stalnim češkanjem, što dovodi do ozljeda okoline uha. Kod dugotrajne invazije, može doći do probijanja bubnjića te do poremećaja orijentacije, gubitka ravnoteže i neuroloških problema.

Ako u uhu ljubimca primijetite tamne naslage, vrlo vjerojatno se već radi o uznapredovaloj infekciji pa što prije kontaktirajte veterinara. Liječenje ovog oboljenja se obavlja u skladu s postavljenom dijagnozom i nerijetko je dugotrajno. Zato budite strpljivi! Pojačajte prehranu bjelančevinama i redovito tretirajte ranice dozvoljenim sredstvima (ako ih imaju). Ušna šuga nije bezazlena bolest i neophodno ju je liječiti, stoga nemojte zanemariti simptome poput češanja ušnog područja, neprirodne pokrete glave i dezorijentiranost.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Index Ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više