Ako stolica vašeg psa izgleda ovako, vrijeme je za posjet veterinaru

Foto: Pixabay

JOŠ uvijek nismo pronašli način da verbalno komuniciramo s našim kućnim ljubimcima. To znači da se uglavnom oslanjamo na vizualne pokazatelje kako bismo dobili uvid u zdravstveno stanje četveronožnog ljubimca, a to uključuje i učestalost te izgled njegove stolice.

Kada je riječ o učestalosti, nema "normalnog" pravila, kaže dr. Gabrielle Fadl.

"To može varirati ovisno o dobi psa, prehrani i individualnim čimbenicima. Općenito, većina pasa ima jednom ili dva puta dnevno stolicu", rekla je za Huff Post.

Ista logika primjenjuje se i na izgled stolice. Prehrana, hidratacija, vježbanje i osnovne zdravstvene tegobe su čimbenici koji mogu odrediti izgled pseće stolice, objašnjava Fadl.

Ako primijetite nešto neobično tijekom svakodnevne šetnje, kada biste trebali posjetiti veterinara? U slučajevima koje navodimo u nastavku.

Krv u stolici

Krv u izmetu može biti zabrinjavajuća, ali to ne znači da se uvijek događa nešto ozbiljno.

"Može biti mnogo različitih uzroka. Pojavu krvi može uzrokovati stres, kao i promjena u prehrani, konzumiranje stranih materijala poput kamenčića ili kostiju, paraziti ili čak rak", govori veterinar Brian Collins.

Ako se vaš pas inače normalno ponaša, jede i pije, Collins preporučuje da prvo nazovete veterinara te se konzultirate s njim oko daljnjih koraka. On poznaje medicinsku povijest vašeg psa i može procijeniti je li mu potreban hitan pregled.

Tamna ili ljepljiva stolica

Tamna ili ljepljiva stolica ukazuje na krv u gornjem probavnom traktu, napominje dr. Fadl. No, može se pojaviti i zbog lijekova, poput protuupalnih lijekova za artritis, čira, raka ili upale zbog konzumiranja stranih materijala.

Ako je to izolirani incident bez drugih simptoma poput letargije, povraćanja ili nepravilnosti u prehrambenim navikama, nema razloga za paniku.

"Ako primijetite nepravilnosti u izmetu vašeg psa koje traju više od 24 do 48 sati ili ako uočite druge zabrinjavajuće simptome, tada je pravo vrijeme da se obratite veterinaru", savjetuje dr. Fadl.

Proljev

Povremeni proljev je normalan kod ljubimaca, posebno kod štenaca. Međutim, proljev koji ne prolazi razlog je za zabrinutost.

"Ne odlazimo liječniku čim dobijemo proljev. No, ako primijetim veću količinu krvi, tamni ili ljepljivi proljev, ili ako se pas napreže, odmah bih preporučio posjet veterinaru", tvrdi dr. Collins.

Čak i ako je riječ o izoliranom incidentu, dr. Collins naglašava da nema ništa loše u traženju savjeta. "Ako je stolica malo mekša, nazovite veterinara - uvijek je bolje provjeriti."

Naprezanje ili zatvor

Zatvor nije tako čest kod pasa, veterinari ga češće primjećuju kod mačaka. Stoga, ako primijetite da se vaš pas napreže ili je njegova stolica izrazito čvrsta ili suha, mogli bi postojati razlozi koji zahtijevaju posjet veterinaru.

"Vaš pas može biti dehidriran ili možda ima neku opstrukciju. U tom slučaju bilo bi dobro odvesti ga veterinaru na pregled kako biste bili sigurni", sugerira dr. Collins.

Sluz u stolici

Sluz može pratiti iritaciju u debelom crijevu i može biti popraćena drugim simptomima.

"Ako se sluz javlja u kombinaciji s drugim simptomima poput proljeva ili krvi, to nam može pomoći identificirati problem unutar probavnog trakta", rekao je dr. Collins. 

Uvijek će postojati povremene nepravilnosti u stolici psa. Na primjer, zeleni izmet mogao bi biti uzrokovan onim što je pas pojeo ili problemom s jetrom ili žučnom vrećicom. U bilo kojem slučaju, i dr. Fadl i dr. Collins ističu da je važno obratiti pažnju na to događa li se nešto izolirano ili uz druge neobične simptome.

"Svaki je pas jedinstven i neke varijacije u izgledu stolice mogu biti normalne", rekla je dr. Fadl. "Međutim, bilo kakve trajne ili značajne promjene zahtijevaju pažnju veterinara."

Pročitajte više