VAŽNO UPOZORENJE Od ove bolesti pati većina mačaka, ali je vješto skrivaju

Foto: 123rf.com

 IAKO se u pravilu misli kako je riječ o tipičnoj psećoj bolesti, s kojom mačke nemaju problema, stručnjaci procjenjuju kako trećina kućnih mačaka do svoje šeste godine oboli od nekog oblika artritisa, dok se postotak oboljelih maca starih 12 i više godina penje na 90 posto, navodi capecod.com. Dodaje kako se artritis najčešće javlja u laktovima i kukovima.

Najveći problem vezan uz artritis je što ga mačke godinama vješto skrivaju.

Razlog?

Navedeni portal navodi kako su tako "genetski programirane" jer u divljini grabežljivci prvo napadaju slabe ili ozlijeđene životinje, pa su tako mačke "programirane" da prikrivaju svoje slabosti. Toliko su u tome dobre da većina vlasnika niti ne zna da njihove mace imaju kronične probleme s bolnim upalama.

Kako prepoznati artritis?

Najčešći simptomi koji ukazuju kako maca ima problema s laktovima i kukovima su: smanjeni interes za kretanjem, penjanjem i skakanjem, mokrenje izvan mačjeg WC-a, pogotovo ako se isti nalazi na povišenom položaju i/ ili isti ima visoke stranice koje maci otežavaju ulazak u njega.

Također, da vaš ljubimac pati od upale zglobova primijetit ćete ako se mačka teže ustaje iz ležećeg položaja, a ako je bolest toliko napredovala da je postala nepodnošljiva mačke koje su inače bile maze izbjegavat će druženje s ljudima i smanjit će im se apetit.

Primijetite li neki od navedenih simptoma stručnjaci savjetuju odlazak veterinaru koji će pregledom ustanoviti o čemu se radi jer osim da maca ima artritis navedeni simptomi mogu ukazivati na neke druge probleme.

Kako smanjiti mogućnost dobivanja artritisa?

Za kraj ostavili smo ono najvažnije, a to je što kao vlasnik možete učiniti da smanjite mogućnost da vaša mačka dobije neki od oblika artritisa?

Artirtis se najčešće javlja kod mačaka koje se premalo kreću te koje imaju problema s težinom (što je posljedice nekretanja)! Zato je važno da se vaša mačka što više kreće i da ne dozvolite da se udeblja.

Čak ako je maci dijagnosticiran artritis, mali gubitak kilograma puno će joj olakšati život s bolešću.

Pročitajte više