Australske koale pate od epidemije klamidije, ali napredak je na pomolu

Foto: Pexels

AUSTRALSKI borci za zaštitu prirode počeli su cijepiti divlje koale protiv vrlo zarazne i smrtonosne vrste klamidije. Tijekom posljednjih par desetljeća ove tobolčare pogodio je razorni soj klamidije, koji je blisko povezan sa spolno prenosivom bolešću koja se javlja kod ljudi.

Kod koala klamidija uzrokuje gastrointestinalne probleme, infekcije mokraćnog sustava i konjunktivitis koji na kraju dovodi do sljepoće. Slijepe i bolesne koale ne mogu se penjati po drveću kako bi jele ili pobjegle od predatora, zbog čega umiru.

Bolest može uzrokovati i neplodnost kod ženki zbog velikih cista koje rastu na njihovim jajnicima, što je drastično smanjilo stopu rodnosti kod koala. Mathew Crowther, biolog sa Sveučilišta u Sydneyju koji prati populaciju koala, rekao je da se bebe viđaju jako rijetko, piše Live Science.

Postupak cijepljenja

Istraživači su 2020. godine razvili cjepivo protiv bolesti, koje su uspješno dali koalama u zatočeništvu. Ali njegova učinkovitost u sprječavanju širenja klamidije u divljini nije testirana do sada. Koale se trenutno cijepe na području Novog Južnog Walesa, gdje su zbog klamidije svrstane u kategoriju ugroženih životinja.

Da bi cijepili koale, biolozi ih prvo moraju uhvatiti, što je prilično jednostavan, ali vremenski zahtjevan zadatak.

Kako bi ih uhvatili, grade kružne ograde oko baza eukaliptusovih stabala na kojima su koale viđene. Kada koale konačno siđu, prisiljene su proći kroz ogradu i ući u kavez. No mogu proći sati, pa čak i dani dok se ovi tobolčari ne spuste na tlo.

Nakon što uhvate životinje, veterinari im prvo daju anesteziju, a zatim cjepivo. Koale se potom drže pod nadzorom 24 sata nakon buđenja kako bi se potvrdilo da nema nuspojava.

Cijepljene koale označe svijetloružičastom trakicom koju stavljaju na stražnji dio vrata i puštaju ih ondje gdje su prvobitno uhvaćene. Prva uspješno cijepljena koala puštena je 9. ožujka.

Kao i kod ljudi, klamidija se širi spolnim putem, ali i s majke na dijete tijekom trudnoće.

Širenje bolesti

Znanstvenici prvotno nisu znali zašto se klamidija tako brzo proširila među koalama tijekom posljednjih 15 godina. No 2018. godine otkrili su da je velik postotak koala pozitivnih na klamidiju bio zaražen i vrstom retrovirusa, koji je specifičan za koale, a koji na njihov imunološki sustav djeluje poput HIV-a kod ljudi. Kao rezultat toga klamidija se lako prenosi s jedinke na jedinku.

Klamidija se također brzo širi jer većina lijekova ne djeluje na koale. Enzimi u želucu tobolčara neutraliziraju toksine koji se nalaze u njihovoj omiljenoj hrani eukaliptusu. No ti enzimi neutraliziraju i antibiotike koji bi se inače koristili za liječenje klamidije. Godine 2020. istraživači su razvili novi antibiotik koji može odoljeti enzimima koala i pomoći u borbi protiv klamidije, ali još uvijek je teško pronaći zaražene koale i liječiti ih u divljini.

Cjepivo bi trebalo pomoći zaustaviti širenje bolesti i omogućiti cijepljenim jedinkama da počnu proizvoditi više potomaka.

Cijepljenje divljih životinja skup je i vremenski zahtjevan proces koji biolozi ne provode olako. No u ovom konkretnom slučaju vjeruju da je to vjerojatno najbolji način za zaštitu koala u divljini.

Pročitajte više