Bliži se Valentinovo i poklanjanje buketa. Ovo cvijeće može biti opasno za vaše mace

Foto: Shutterstock

Bliži se Valentinovo, što znači da će mnogi od vas dobiti (ili pokloniti) bukete cvijeća. No, neke biljke mogu biti opasna po zdravlje vaših mačaka. Ako se odlučite za neke od ovih biljaka, pripazite na svoje mace.

Ljiljan (Lilium spp.)

Ljiljani su predivni cvjetovi, ali njihov je sok izrazito otrovan za mačke. Čak i mala količina može izazvati ozbiljne probleme s bubrezima, uključujući akutno zatajenje bubrega. Ako primijetite da je vaša mačka došla u kontakt s ljiljanom, odmah je odvedite veterinaru.

Oleandar (Nerium oleander)

Oleander je još jedna biljka koja sadrži toksine koji su opasni za mačke. Simptomi trovanja uključuju povraćanje, proljev, problema s disanjem i srčane tegobe. Sve dijelove ove biljke treba držati izvan dohvata mačaka.

Azaleja (Rhododendron spp.)

Azaleje su često korištene biljke u uređenju vrtova i domova, ali njihovi listovi i cvjetovi sadrže tvari koje mogu izazvati povraćanje, proljev, i druge gastrointestinalne tegobe kod mačaka. Osim toga, azaleje mogu utjecati na srce mačke i uzrokovati ozbiljne probleme s disanjem.

Filodendron (Philodendron spp.)

Filodendroni su popularne biljke za unutarnje uređenje prostora, ali lišće i stabljike ovih biljaka sadrže oksalatne kristale koji mogu izazvati iritaciju usne šupljine, grla i želuca mačaka. To može rezultirati poteškoćama u gutanju, slinjenjem i povraćanjem.

Kaladijum (Caladium spp.)

Kaladiumi su poznati po svojim šarenim lišćem, ali njihovi listovi sadrže toksine koji mogu izazvati ozbiljne probleme s probavnim sustavom mačke, uključujući bol u trbuhu, povraćanje i proljev.

Da biste zaštitili svoju mačku, važno je biti svjestan koje biljke imate u svom domu i vrtu te osigurati da su sigurne za vašeg krznenog ljubimca. Ako sumnjate da je vaša mačka došla u kontakt s otrovnom biljkom ili pokazuje bilo kakve simptome trovanja, odmah kontaktirajte svog veterinara ili hitnu veterinarsku službu kako biste dobili odgovarajuću pomoć i liječenje. Vaša brza reakcija može spasiti život vašoj mački.

Pročitajte više