Bobiju oduzeli titulu najstarijeg psa na svijetu jer se sumnja u prevaru

Foto: Facebook

PORTUGALSKI mastif Bobi, najstariji pas na svijetu i najstariji pas ikada prema Guinnessovoj knjizi rekorda, uginuo je u listopadu prošle godine navodno u dobi od 31 godine. Sada mu je privremeno oduzeto priznanje najstarijeg psa nakon što su se pojavile sumnje u njegov životni vijek.

Njegovu duboku starost potvrdila je baza podataka o kućnim ljubimcima portugalske vlade SIAC, kojom upravlja Nacionalna unija veterinara, objavili su iz Guinnessove knjige rekorda prošle godine. No neki su veterinari bili skeptični.

Say hello to Bobi the oldest dog EVER 😱🐶 Bobi is 30 years 266 days old as of 1 February 2023. He has lived his entire...

Objavljuje Guinness World RecordsPetak, 3. veljače 2023.

"Nitko od mojih kolega veterinara ne vjeruje da je Bobi zapravo imao 31 godinu", rekao je za The Guardian Danny Chambers, veterinar i član vijeća Kraljevskog fakulteta veterinarskih kirurga.

Među stručnjacima raste skepsa

Eurico Cabral, koordinator u SIAC-u, potvrdio je za Wired da je Bobi registriran 3. srpnja 2022. i da je vlasnik psa izjavio da je rođen 1992. No Cabral je rekao da SIAC ne može niti potvrditi niti demantirati starost psa.

Drugi su primijetili fotografije Bobija dok je bio mlađi, ističući da mu se krzno čini drugačijim i postavljajući pitanje radi li se o istom psu. Sheila Schmutz, profesorica znanosti o životinjama i peradi na Sveučilištu Saskatchewan, rekla je da "nije sasvim jasno" jesu li to fotografije istog psa.

Titule su mu privremeno oduzete

Glasnogovornica Guinnessove knjige rekorda Alina Polianskaya potvrdila je da su Bobiju oduzete obje titule dok se ne završi istraga. "Dok je naša istraga u toku, odlučili smo privremeno pauzirati obje rekordne titule za najstarije živuće pse i to samo dok svi naši nalazi ne budu na mjestu", rekla je ona. Pas se i dalje nalazi na stranicama Guinnessove knjige rekorda.

Bobi je cijeli život živio s obitelji Costa u selu Conqueiros, blizu zapadne obale Portugala. Do Bobijeve smrti u dobi od 31 godine i pet mjeseci, najstariji zabilježeni pas bio je Bluey, australski pas čuvar koji je umro 1939. godine u dobi od 29 godina i pet mjeseci.

Pročitajte više