Bolnica dopušta pacijentima posjete ljubimaca koji im pomažu u teškim trenucima

Foto: Zachary's Paws For Healing

LJUBIMCI mogu učiniti da se osjećamo bolje kada baš i nismo dobro. Pusice potpore, maženje i donošenje igračaka i poklona uvijek nas mogu razvedriti. No oni mogu učiniti i puno više od mijenjanja raspoloženja nabolje. Oni mogu liječiti, imati terapeutski učinak, biti pomagači ljudima s invaliditetom i snižavati stres ljudima koji pate od teških bolesti.

Sve je to znao i Zachary Noble kada je počeo priču kojom je očarao svijet. Nakon što mu je dijagnosticiran rak, Zachary je morao ići na kemoterapiju te je većinu vremena bio u bolnici. Neprestano je pričao o svojim psima i nakon nekog vremena, doktori su mu odobrili posjet njegovih najboljih krznenih prijatelja. Svi su promatrali predivnu promjenu, smanjenje stresa i dizanje serotonina.

Zachary je, nažalost, preminuo. No prije smrti, sa svojom je ujnom osmislio cijeli plan koji je za cilj imao ozakonjeno posjećivanje ljubimaca u bolnici u kojoj se liječio i on. Njegova posljednja želja bila je da se taj plan i ostvari, a sve je to provela u djelo njegova ujna Donna Jenkins. Naporno je radila s osobljem bolnice kako bi osmislili cijelu proceduru kroz koju životinje posjetitelji moraju proći. Ipak se radi o bolesnicima koji mogu biti preosjetljivi pa su morali gledati na više faktora kako bi bolesnike zaštitili od mogućih infekcija i bakterija.

Nakon što je riješila sav posao sa stručnjacima, osnovala je organizaciju koju je nazvala po svom nećaku - Zachary's Paws For Healing. Organizacija, čiji tim stručnjaka vodi računa o zdravlju životinja, ugroženosti pacijenata i stupnju stresa koji posjet može izazvati kod životinje, brine se da svaki pacijent bolnice Juravinski bude u društvu životinje koje želi. Ova predivna priča oduševila je cijeli svijet, a organizacija i bolnica nadaju se da će ovakvi projekti zaživjeti i u drugim mjestima. 

 

Pročitajte više