Budite oprezni jer ova životinjica može biti opasna za vaše pse

123rf.com

BOROV prelac je vrsta leptira koja u fazi gusjenice može izazvati ozbiljne posljedice po zdravlje vašeg psa. Gusjenice se kreću u kolonama koje mogu biti dugačke i nekoliko metara.

Gusjenica borovog prelca je izuzetno opasna jer je njeno tijelo prekriveno dlačicama koje u sebi sadrže toksin odgovoran za razvoj simptoma trovanja kod pasa. Toksini izazivaju jaku lokalnu iritaciju te može doći i do anafilaktičkog šoka.

Ono što je jako bitno je da toksini ostaju aktivni i nakon uginuća gusjenice te je svakako potrebno izbjegavati kontakt s uginulim jedinkama. Neki od simptoma koji se mogu pojaviti su lokalni otok, crvenilo i, kao što smo naveli, jaka alergijska reakcija.

U slučaju da pas poliže ili pojede gusjenicu, jezik će mu nateći te u težim slučajevima može doći i do nekroze dijela jezika. Nakon šetnje pas u vrlo kratkom roku može početi povraćati i pojačano sliniti.

Vrlo je važno da što prije odete veterinaru, kako bi se psu mogla pružiti potrebna medicinska pomoć. Pazite na svoje ljubimce i izbjegavajte šetnje oko borova!

Ako vidite ove gusjenice, maknite svog ljubimca što dalje od njih!

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više