Četiri zanimljivosti o labradorima koje sigurno niste znali

Foto: Unsplash

NEKE od ovih stvari sigurno niste znali.

Labrador retriveri najpopularnija su pasmina u SAD-u. Njezini su pripadnici poznati po svojoj mirnoj osobnosti, odanosti, inteligenciji i atletskim sposobnostima. Donosimo vam nekoliko zanimljivosti koje vjerojatno niste znali o njima.

1. Skoro su izumrli

Prije nego što su se zbog svoje veličine, odanosti i ljubaznosti popeli na broj 1 najpoželjnijih pasmina, oni su gotovo izumrli. Naime, u Newfoundlandu vlada je ograničila obitelji na samo jednog psa po kućanstvu, a trebao se plaćati i porez za njegovo posjedovanje. Ženke su se više oporezivale pa su se ženskih štenaca često rješavali iz legla. Tako je do 1880. godine ova pasmina gotovo nestala. Srećom, u Engleskoj je ova pasmina postala omiljeni lovački i obiteljski pas pa njihovo postojanje možemo zahvaliti upravo ovoj zemlji.

2. Gotovo su vodootporni

Labrador retriveri su kao stvoreni za vodu. Također, jako je vole, što ne čudi, s obzirom na to da su nekada bili veliki pomoćnici ribarima. Ono što ih najviše priprema za i najhladniju vodu svakako je njihov dupli krzneni kaput. Dlaka ove pasmine napravljena je od vanjskog sloja duge, guste i ravne dlake, ispod kojeg se nalazi još jedan mekši sloj, koji služi kao izolacijski. Ta poddlaka zadržava toplinu i drži vodu podalje, uz pomoć psećih prirodnih ulja na dlaci, čineći njegov kaput vodootpornim.

3. Crna, žuta i boja čokolade nisu jedine boje labrador retrivera

Srebrni labrador retriveri zapravo su čokoladni retriveri s genima, koji su uzrok zašto je njihov kaput drugačije boje. To mogu imati i crni i žuti labradori, samo kod njih nije tako drastična promjena boje. Ideja srebrnih labrador retrivera još uvijek je sporna među uzgajivačima. "Lisičje crvena" je još jedna neobična boja ove pasmine. Tehnički to nije druga boja, nego vrlo tamna inačica žute. Nekad nisu bili poželjni, no sada se smatraju rijetkim draguljem.

4. Ne postoji engleski i američki labrador

Zapravo postoji samo jedna pasmina labrador retrivera, iako pojedinci mogu imati različite oblike tijela, ovisno za koju su svrhu uzgojeni. Tako su nastala i ova dva naziva. Američki labrador retriveri zapravo su radni psi, a engleski za izložbe. Najjednostavnije rečeno, oni američki imaju sportskiju formu i nešto više energije. No radi se o jednoj te istoj pasmini.

Pročitajte više