Činjenice koje će vas iznenaditi: Ove pasmine su zapravo najagresivnije

Foto: Unsplash

RAŠIRENO je vjerovanje da su najagresivnije i najopasnije pasmine pasa psi u tipu bul terijera (pit bul, stafordski terijeri, bul terijer), dobermani i rotvajleri jer se o njihovim napadima najviše priča te piše u medijima, no i zbog toga što su veći i jači pa njihovi napadi imaju opasnije posljedice od napada malih pasa.

Psi nastali križanjem buldoga i terijera i danas se koriste u takvim ilegalnim borbama pa se dio njih zaista odgaja za napad. To je protuzakonito i smatra se jednim od najtežih tipova mučenja životinja.

Usprkos tome što većina ljudi gore navedene pse smatra najopasnijim i najagresivnijim tipovima pasa, istraživanje objavljeno u časopisu Applied Animal Behavior Science otkrilo je najagresivnije pasmine koje će vas jako iznenaditi. Niti jedna od njih nije među ovima koje smo nabrojali u uvodu. Naprotiv, agresivci su u pravilu - mnogo manji.

Istraživanje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Pennsylvaniji u suradnji s čak šest tisuća vlasnika pasa. Od 33 pasmine koje su istraživane dokazano je da je najagresivniji - jazavčar. Naime, svaki peti jazavčar ugrizao je ili pokušao ugristi nepoznatu osobu, a podjednak broj napao je druge pse. Svaki dvanaesti napao je svoga vlasnika.


Na drugom je mjestu čivava, a na trećem Jack Russell terijer. Znanstvenici kažu da službeni statistički podaci o ugrizima pasa nisu relevantni jer se većina ugriza ne prijavljuje. Ako vas ugrize veći pas, veća je vjerojatnost da ćete potražiti liječničku pomoć, ali to nipošto ne znači da te pasmine najviše grizu.

Najmanje su agresivni baset, zlatni retriver, labrador, sibirski haski i engleski kratkodlaki hrt. Psi klasifikacijskog odsjeka bul terijer i rotvajler napadaju prosječno ili ispodprosječno često.

Pročitajte više