Čudesna Farmica iz Našica skrbi za više od 100 životinja kojima treba pomoć

123rf.com

FARMICA je mala udruga iz Našica koju čini šest volontera koji se skrbe za razne životinje koje je netko ostavio, zanemario ili zapostavio. Njihova priča i rad su potaknuli mnoge da im pomognu.

Na Facebook stranici Psi laju, a karavane prolaze je pokrenuta i akcija "Čudesna farmica" kojoj je cilj sakupiti 30.000 kuna za izgradnju pet vanjskih boksova, svaki površine 300 metara četvornih. Svaki od ovih boksova bit će podijeljen na četiri manja boksa.

Na ovoj čudesnoj Farmici možete pronaći pse, mačke, svinje, magarce i zečeve. Mala ekipa našičkih volontera iz udruge Farmica odlučila je kupiti farmu od 35.000 m2 za azil iz snova. Početnu cijenu od 25.000 eura uspjeli su sniziti na 18.000, na svojoj Facebook stranici objavili su poziv za doniranje i za pet mjeseci kupili su farmu.

Od tog ih je trenutka i Grad Našice - koji je prethodno odbio suradnju i nije im dao zemljište za azil -počeo uzimati zaozbiljno pa im sada čak i plaća troškove za kastracije, čipiranje i cijepljenje protiv bjesnoće. No Farmica je posebna po još nečemu. Naime, volonteri žele iskoristiti sve potencijale kako bi bili samoodrživi.

Na farmi se nalazi 450 stabala šljiva koje su, nakon pet godina zapuštenosti, ovog proljeća obrezali i s veseljem očekuju prvu veliku berbu. Volonteri žele registrirati obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i napraviti mjesto kao iz bajke, pravu slavonsku farmu.

Od starih objekata tu su čardak za spremanje kukuruza, golema stara štala za ovce i drveni ambar. U štalu su već postavljeni boksovi u kojima borave psi, a ambar - koji neće biti jedini - planira se preurediti za boravak volontera u ljetnom volonterskom kampu.

Čar farmi daju i stari bunar i jezerce u kojem su nekada plivale patke i guske, a za ljetnih se vrućina kupali seoski psi. Jezero je u međuvremenu presušilo jer je kanal za vodu nečijim nestručnim zahvatom bio usmjeren na kuću, pa je preživljena i mala poplava.

Sada je problem riješen iskopom novog kanala preko kojeg vode mostići i čekaju se prve proljetne kiše da napune jezero. Na farmi raste i šuma na 8000 m2 koja se neće dirati, a uz šljivik koji zauzima 7000 m2 i sve ostalo pripadat će životinjama bez doma. Na 19.000 m2 bit će sklonište za pse i gradit će se stacionar za mačke, a 4000 m2 će zauzimati farma za ostale domaće životinje.

Ovi divni ljudi daju sve od sebe kako bi pomagali onima koji su ostali bez ikoga i rade to na najljepši mogući način. Volonteri i ljubitelji životinja vas pozivaju da se uključite u akciju koja traje do 21. travnja te budete dio priče i izgradnje Čudesne Farmice. 

Udruga Farmica 
Vinogradska 1 
31500 Našice
IBAN HR45 2340 0091 5109 58622
Swift (BIC) PBZGHR2X
PayPal: paypal: farmicanasice@gmail.com

OPIS PLAĆANJA – Čudesna Farmica

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više