Dirljiva snimka: Čimpanza koja je cijeli život bila u kavezu prvi put ugledala nebo

Screenshot: Save the Chimps

ŠIRI se dirljiva snimka čimpanze koja prvi put vidi nebo.

29-godišnja čimpanza Vanilla gotovo cijeli život provela je u kavezu. Do svoje druge godine bila je smještena u zloglasnom Laboratoriju za eksperimentalnu medicinu i kirurgiju primata u New Yorku. Potom su je prebacili u Kaliforniju, u sklonište kojemu su prijetili šumski požari. 

Vanilla dosad nije napustila mali kavez u nastambi u kojoj je bila desetljećima. Sada je stigla u utočište Save the Chimps u Fort Pierceu, na Floridi, i prvi put u životu uživa u pogledu na nebo.

 

Već je razvila poseban odnos s alfa mužjakom

"U Kaliforniji je Vanilla živjela sa šačicom čimpanza u kavezu s lančanom ogradom bez trave", izjavio je za New York Post dr. Andrew Halloran, primatolog u utočištu Save the Chimps. On je podijelio video njezine prilagodbe.

Na snimci koja je oduševila internet vidi se kako Vanilla gleda u nebo i zatim istražuje svoj novi otok. Dok je napuštala nastambu, velikim zagrljajem dočekao ju je alfa mužjak Dwight.

Halloran procjenjuje osobnosti svake nove čimpanze koja stigne u utočište kako bi otkrio koja joj od njegovih 12 otočnih zajednica najbolje odgovara. Vanilla je očito pronašla baš onu pravu.

"Slaže se sa svih ostalih 18 čimpanzi na svom otoku i ima posebno razigran odnos s alfa mužjakom Dwightom - od kojeg krade hranu", opisao je primatolog.

Happy #NationalSelfieDay!

Objavljuje Save the Chimps, Inc.Srijeda, 21. lipnja 2023.

"Vanilla se jako dobro udomaćila. Kada ne istražuje otok sa svojim prijateljima, obično sjedi na trokatnoj platformi za penjanje i promatra svoj novi svijet", poručili su iz utočišta.

Pročitajte više