Domar zagrebačkog fakulteta je umro, no na ulazu svakog dana čeka maca koju je hranio

Foto: Karlo Klasić/Index

"VI STE TU sigurno zbog mace", govore nam studenti i zaposlenici Kineziološkog fakulteta u Zagrebu dok pripremamo fotoaparat za simpatičnu macu koja odmara na suncu u travi pokraj ulaza. Posljednjih mjeseci svi se zajedno brinu o mački koja nema ime, ali je iz dragosti zovu Maca.

Naime, pričaju nam, o Maci se ranije brinuo Stjepan Valjak, Johnny, kako su ga svi zvali, zaposlenik Tehničke službe koji je na KIF-u bio čovjek za sve - domar, majstor, električar, vodoinstalater... Što god je trebalo. Stjepan je na KIF-u radio skoro čitav radni vijek, a preminuo je prije godinu dana. "Bio je jako bolestan", govori nam jedna zaposlenica i pokazuje prema stančiću u dvorištu fakulteta u kojem je Stjepan živio.

Tamo se brinuo o mačkama, a među njima je bila i Maca. Otkad nema Stjepana, ona redovito sjedi na ulazu u fakultet, kao da ga čeka. Maca nije prepuštena sama sebi, o njoj se brinu i studenti i zaposlenici, donose joj hranu, vodu, maze je i brinu se da joj ništa ne nedostaje. Nedavno se i okotila pa se brinu i o njenim mačićima.

"Sad je kao maskota fakulteta"

Ona u zgradu fakulteta ne ulazi, strpljivo stoji pred vratima i čeka. Čeka neko poznato lice, češkanje ili pokoju poslasticu. "Stjepan se brinuo o mačkama, a otkad ga nema, ova je ostala tu. Sad je kao maskota fakulteta. Morat ćemo joj nabaviti ogrlicu i privjesak 'KIF' sad kad izađe na Indexu", šali se zaposlenica fakulteta dok mi fotografiramo mačku koja je već navikla na pozornost.

Je li Maca navikla da je baš na tom mjestu dočeka Stjepan kad odradi neki zadatak na fakultetu ili joj samo odgovara pozornost, teško je reći. To zna samo ona. Neki su sigurni da se nada da će jednog dana tu ponovno sresti baš njega, dok drugi misle da joj se samo sviđa na KIF-u.

"Ne znam može li se reći da čeka baš Stjepana, on je imao mnogo mački, ova se tu pojavila prije nekoliko mjeseci, a njega nema već godinu dana. Ne znam kako su ljudi zaključili da baš njega čeka, ali sad je svakako naša domaća mačka, maskota", priča nam druga zaposlenica fakulteta.

Kako god bilo, jedno je sigurno, Kineziološki fakultet u Zagrebu ima svoju kućnu ljubimicu.

Pročitajte više