Fenek lisice: "Klempave" pustinjske zvijeri s bogatim društvenim životom

Foto: 123 rf, Giphy

FENEK ili pustinjske lisice znate po malom tijelu i nevjerojatno velikim ušima.

Radi se o sisavcu iz porodice zvijeri, koji teži oko 1,5 kilograma te je velik oko 40 centimetara. Rep im je dugačak 25 centimetara, a uši nevjerojatnih 15. Ove preslatke lisice nastanjuju pustinje u Sahari te Sjevernoj Africi.
 
Možda joj dosad niti niste znali ime, no mi smo tu da vam otkrijemo nekoliko zabavnih činjenica o ovim neobičnim životinjama. Udobno se smjestite i saznajte po čemu su fenek lisice toliko posebne.
 
1. Najmanje lisice na svijetu
 
Prema gore navedenim podacima, ove lisice su manje od prosječne kućne mačke, a osim što nose titulu najmanje vrste lisica na svijetu, drže i titulu životinja s najvećim ušima u odnosu na veličinu tijela. No, ne dajte da vas veličina zavara, jer su one izvrsni skakači u dalj, kada treba uloviti ukusnu večeru ili izbjeći predatora. Teško su uhvatljive, što znači da njihovoj vrsti prijeti tek nekoliko predatora, kao što su orlovi, sove i ljudi, naravno.
 
2. Upotreba ušiju
 
15 centimetara duge uši, odlični su alat za osluškivanje plijena. One, micanjem glave lijevo-desno, zapravo određuju točnu lokaciju insekata, glodavaca, gmazova i drugih ukusnih jela, koja se često skrivaju ispod pijeska. No, ove velike uši, služi i za hlađenje u vrućim pustinjskim uvjetima. Za razliku od ušiju, oči su male te se njima slabo služe, jer loše vide.
 
 
3. Ekstra dlakave šapice
 
Zbog eskstremnih vrućina, ove životinje imaju dodatnu dlaku na svojim šapicama, kako bi mogle hodati po užarenom pijesku. Također, gusto krzno olakšava im manevriranje po labavom pustinjskom pijesku te dinama.
 
4. Obiteljski život
 
Fenek lisice ostaju zajedno čitav život. Trudnoća ženke traje 52 dana te ona na svijet donosi 2-5 mladih lisica, a potomci iz jednog legla mogu ostati s obitelji, čak i nakon rođenja mališana iz idućeg legla. Dok je ženka trudna, njezin partner donosi svu hranu te je vrlo zaštitnički nastrojen prema njoj. Fenek lisice mogu živjeti do 10 godina u divljini te do 14 u zatočeništvu.
 
 
5. Bogati društveni život
 
Malene fenek lisice izrazito su društvene, a u igri uživaju čak i kada postanu odrasle. Žive u skupinama do 10 jedinki, a veličina skupine uglavnom je određena količinom hrane, koja je dostupna na određenom teritoriju.
 
6. Mogu bez vode
 
Ova vrsta je i vrlo izdržljiva, kada su u pitanju hrana i voda, a mogu izdržati i do nekoliko dana bez njih. Veći dio vode, fenek lisica dobiva iz lišća, korijena, voća, jaja te životinjskog plijena.
 
7. Obožavaju noć
 
Kao i većina pustinjskih životinja, i one su aktivne noću. Tako se, među ostalim, spašavaju od najgorih vrućina. Ako ih vidite u nekom od Zooloških vrtova, u doba kada ste vi tamo, ona će najvjerojatnije drijemati te skupljati energiju za uzbudljive noćne igre.
 
 
 
 

Pročitajte više