FOTO Znate li kada je vaša mačka tužna?

Foto: 123rf.com

MAČKE vole stabilnost i nisu ljubiteljice većih promjena. Kako i ljudi i psi mogu biti depresivni i tužni, tako se to isto može desiti i mačkama, pogotovo kada izgube voljenu osobu. Znate li kako prepoznati da je vaša mačka tužna zbog nečega?

Prvo što možete primijetiti je promjena apetita. Mačke koje su tužne (ili bolesne) odbijaju hranu, pa ako primijetite da cijeli dan ne želi jesti, požutite kod veterinara. Osim problema s apetitom, kod mačke možete primijetiti i promjene energije i glasanja. Vaša vesela i energična ljubimica se počela sakrivati, apatična je i nezainteresirana za bilo kakve pokušaje igre.

Isto tako, svi vlasnici mačaka s vremenom nauče kako se one glasaju kada su gladne ili kada žele nešto drugo (izaći, igrati se, piti vodu iz slavine...). Glasanje mačke koja je tužna i depresivna je tiše i osjeti se tuga, a neke mačke mogu postati i šutljive. Ako je mačka izgubila voljenu osobu, možete primijetiti da svaki dan iščekuje povratak te osobe i da se njeni dani svode na čekanje.

One mogu sjediti na jednom mjestu satima. Ponekad mačke imaju potrebu za bliskošću s nekom drugom osobom za kojom će stalno hodati ili se pokušati popeti joj u krilo pod svaku cijenu. Ove životinjice se mogu i razboljeti od tuge, vjerujemo da ste više puta do sada čuli priče o životinjama koje su doslovno umrle od tuge za svojim vlasnicima.

Ako primijetite ove promjene, potrudite se družiti što više s mačkom, mazite je i pozivajte na igru, a ako vam to ipak ne uspijeva, potražite savjet stručnjaka.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više