Gdje je nestao i čime se danas bavi nekada slavni Šaptač psima, Cesar Millan?

Foto: Epa

CESAR MILLAN, poznatiji kao Šaptač psima, bio je jedna od najprepoznatljivijih ličnosti na televiziji u ranim 2000-ima. Njegov stil treninga pasa i pristup učenju vlasnika kako da uspostave jasnu i dosljednu hijerarhiju sa svojim ljubimcima postali su popularni širom svijeta.

Cesar Millan rođen je 27. kolovoza 1969. godine u Culiacanu, u Meksiku. Odrastao je na farmi u siromašnoj obitelji koja se bavila uzgojem stoke. Kao dijete Millan je pokazao veliku ljubav prema životinjama, posebno prema psima, i već je tada bio na glasu kao takozvani šaptač psima. Kada je imao 21 godinu, emigrirao je u SAD sa samo 100 dolara u džepu. Bio je to težak period za Millana budući da nije govorio engleski jezik, ali se počeo snalaziti.

Uspon i vrhunac karijere

Millan se zaposlio u salonu za pse u Los Angelesu. Tamo je stekao značajno iskustvo u radu sa psima, a radio je i kao šetač pasa i vozač limuzina. Millan je s vremenom uspio otvoriti svoju akademiju za treniranje pasa, a među prvim klijentima bila mu je Jada Pinkett-Smith, koja mu je silno pomogla u karijeri i životu.

Millan je potom otvorio svoj prvi, tada famozni ranč na kojem se bavio psihologijom pasa, odnosno resocijalizacijom pasa. Njegove su metode postale vrlo popularne i LA Times je napisao članak o njemu, a nedugo nakon toga kontaktirao ga je i National Geographic i započeli su sa suradnjom koja je trajala od 2004. do 2012. godine.

Millan je također napisao nekoliko bestselera, uključujući Cesar's Way i Be the Pack Leader, koji se bave njegovom filozofijom treninga pasa.

Teške optužbe

U 2012. godini Millan se suočio s nekoliko kontroverzi. Optužili su ga da zlostavlja životinje, ali najozbiljnija optužba bila je ona povezana sa smrću psa kojeg je trenirao za jednu od svojih televizijskih emisija. Nakon toga National Geographic Channel je otkazao njegov šou, a Millan se povukao iz javnog života na neko vrijeme.

Nakon kontroverze i povlačenja iz javnog života posvetio se svom Centru za rehabilitaciju pasa, koji je osnovao 2002. godine. Centar je bio posvećen rehabilitaciji pasa koji su bili traumatizirani ili agresivni, a Millan je svoje vještine koristio kako bi im pomogao da se oporave i postanu socijalizirani.

Millan se također posvetio humanitarnom radu. 2013. godine osnovao je "Cesar Millan Foundation", koja se bavi spašavanjem pasa i promoviranjem odgovornog vlasništva nad životinjama. Iste je godine pokrenuo novu emisiju na Nat Geo Wildu, koja se zvala Leader of The Pack, ali je potrajala samo nekoliko mjeseci.

Millan se vratio na televiziju 2014. godine novim showom, Cesar 911, opet na Nat Geo Wildu. U ovoj emisiji je pomagao vlasnicima pasa koji su se suočavali s ponašanjem svojih ljubimaca koje nisu mogli kontrolirati. Tu je seriju promovirao i na tržištima izvan Amerike pa je tako 2014. godine posjetio i Hrvatsku.

Nestanak sa scene

Nakon toga snimao je još emisiju Mutt & Stuff za dječju televiziju Nickelodeon, a zatim polako nestaje sa scene, posebice jer se 2016. godine opet našao na udaru kritike zbog navodno "zastarjelih i okrutnih" metoda dresiranja pasa. A završio je i na sudu zbog optužbi da je koristio svinje kao mamce za agresivne pse koje je pokušao socijalizirati. No tu je sudsku bitku na kraju dobio.

Okušao se kasnije u još jednoj emisiji, Dog's Nation, sa sinom Andreom, ali to je potrajalo samo jednu sezonu. 

U međuvremenu Millan je polako nestao s televizijskih ekrana, a samim time i iz fokusa javnosti. No svoju je popularnost koliko-toliko održao uz pomoć društvenih mreža i YouTubea.

Povratak na scenu

Tek se 2021. godine Millan ponovo vraća na televizijske ekrane i snima emisiju Cesar Millan: Better Human Better Dog, koja se do sada emitirala u tri sezone. 

No Millan danas uglavnom djeluje preko društvenih mreža i na Instagramu dijeli savjete vlasnicima pasa, gdje ga prati 2.3 milijuna ljudi, a vrlo je popularan i na YouTubeu, gdje ima više od dva i pol milijuna pratitelja. Ima i svoju web stranicu na kojoj se mogu pronaći savjeti i trgovina s proizvodima njegovog brenda.

Uglavnom, Cesar se i danas, nakon svega, bavi istim poslom koji ga je i proslavio, a često mu se pridruže i njegovi sinovi Calvin i Andre, koji očito prakticiraju njegov način života.

Pročitajte više