I vaši ljubimci osjećaju hladnoću. Evo kako ih održati zdravima tijekom zime

Foto: Pixabay

PSI, mačke i vaši drugi mali dlakavi kućni ljubimci osjećaju hladnoću i mogu zahtijevati dodatnu njegu kako bi bili zdravi tijekom zimskih mjeseci.

Kad dođe zima, kućni ljubimci uglavnom postaju manje aktivni zbog čega govorimo o dodatnoj njezi koja im je potrebna. Mnogi vlasnici doživljavaju svog ljubimca kao člana obitelji, te se moraju pobrinuti kako bi s njima uživali i tijekom zime.

Hladnije vrijeme ponekad uzrokuje da se zglobovi kućnih ljubimaca ukrute, pa mogu hodati sporije ili djelovati ukočeno kad se probude. Vođenje računa o zglobovima vašeg ljubimca tijekom hladnijih dana može se odraziti na cjelokupno zdravlje i kvalitetu života ljubimca.

Neki vlasnici kućnih ljubimaca često previše hrane svoje pse tijekom zime, no kako su manje aktivni, dodatna hrana i "nagrade" su nepotrebne i mogu dovesti do debljanja. Ove prehrambene navike mogu stvoriti dodatni pritisak na zglobove vašeg ljubimca

Evo nekoliko savjeta veterinara koji vlasnicima mogu pomoći kako bi dobro pazili na svoje kućne ljubimce tijekom zime:

 - Osigurajte svom ljubimcu udoban i topao krevetić, daleko od propuha.
 - Stariji psi i mačke zahtijevaju dodatnu njegu tijekom zime. Hladnoća može iritirati zglobove i stoga je potrebna dodatna potpora u krevetiću za opuštanje zglobova u hladnim uvjetima.

- Premjestite krevetić s pločica na tepih.
- Redovite šetnje vašeg psa održat će elastičnost njegovih zglobova i spriječit će da dobijete neželjene kilograme.
- Upotreba odjeće za pse može pomoći vašem ljubimcu kako bi mu bilo toplo tijekom šetnje, posebice kada je riječ o starijim, malim i kratkodlakim psima.
- Nakon svake šetnje dobro posušite svog ljubimca, pazite ako ima zalutalo kamenje ili očvrsnuto blato na šapama ili dlaci.
- Tijekom zime, svoje ljubimce koji provode vrijeme vani uvedite unutra. Ako vaš pas ostane vani, može postati dezorijentiran i bolestan.
- Kućne ljubimce privlači slatki okus antifriza, koji može biti otrovan za pse i mačke. Ako ga koristite za svoj automobil, obavezno ga odmah očistite ako se prospe.
- Sol i kemikalije korišteni za otapanje leda na prilazima i cestama mogu biti otrovni i za vas i za vaše ljubimce. Vaš kućni ljubimac može pokupiti te čestice svojim šapama i to ga može iritirati.

Pročitajte više