Istraživanje pokazalo da slonovi zijevaju kada vide svoje omiljene čuvare da to rade

Foto: 123RF

KADA je zijevanje u pitanju, često se dogodi lančana reakcija. Prvo zijevne jedna osoba, a ubrzo za njom zijevne i druga. Ovaj fenomen veoma je zanimljiv, pogotovo jer čak i lažiranje zijevanja može potaknuti naš mozak da učini isto.

Izgleda kako ljudi nisu jedini pogođeni ovom zarazom. Životinje također zijevaju, a kod čimpanzi je, primjerice, uočeno da bi počele zijevati nakon što bi zijevnuo dominantni mužjak. Papagaji izazivaju otvaranje kljunova drugih ptica, a psi često reagiraju na umor svojih vlasnika. Novo istraživanje pokazalo je da se ista reakcija događa i kada su slonovi u pitanju, piše Unilad.

Zoë Rossman, istraživačica sa Sveučilišta u Novom Meksiku, prvi je put zabilježila zarazno zijevanje kod slonova još 2017. Njeni nalazi zabilježeni su u krdu životinja u zatočeništvu, u parku slonova Knysna.

Rossmanina studija promatrala je dinamiku između zarobljenih slonova i njihovih čuvara, a rezultati su otkrili da su slonovi počeli zijevati kada su vidjele svoje omiljene čuvare kako to čine.

"Ova studija pokazuje da su nam slonovi bliži nego što smo mislili i možda će ovo potaknuti ljude da se počnu bolje odnositi prema ovim životinjama", zaključila je Rossman.

Pročitajte više