Istraživanje pokazalo: Psi nas lažu kako bi dobili ono što žele

Foto: Unsplash

PSI su inteligentna bića i vjerujemo im, oslanjamo se na njih kada nam čuvaju kuću, vodiči su slijepim osobama i pomažu pri policijskim istragama. Tijekom godina provedeno je mnogo istraživanja koja su pratila i proučavala ponašanje i inteligenciju pasmina. Znanstvenici su dokazali da psi mogu razumjeti što im govorimo, ali i da nas uz pomoć taktike mogu obmanuti kako bi dobili što žele.

Psi su pametniji nego što mislite

U istraživanju objavljenom u Animal Cognition sudjelovalo je 27 pasa različitih pasmina, starosti između 1,5 godine i 14 godina. Istraživači su htjeli vidjeti hoće li psi pokušati obmanuti ljude koji im se ne sviđaju. Ispostavilo se da su nas psi u stanju slagati, ako to znači da će dobiti ono što žele, prenosi Bright Side.

Naši dlakavi prijatelji znaju kako nas obmanuti

Istraživači su psima dali da izaberu omiljenu poslasticu, kobasicu ili keksić za pse. Nakon toga su im pokazali tri kutije. U prvoj i u drugoj kutiji nalazile su se omiljene poslastice, dok je treća kutija bila prazna.

Dvije djevojke psima daju zapovijed: "Pokaži mi hranu" nakon koje im oni trebaju pokazati u kojoj se kutiji nalazi poslastica. Prije samog eksperimenta psima je objašnjeno što trebaju raditi.

Trik je sljedeći: Jedna je djevojka "darežljiva" i surađuje sa psom, što znači da ako joj pas donese kutiju u kojoj se nalazi poslastica, ona će mu tu poslasticu dati da pojede. Druga djevojka ne surađuje i jako je "sebična" pa pas neće dobiti poslasticu koju želi. Ona će umjesto toga uzeti poslasticu i staviti je u džep.

Nakon toga se psi vraćaju svojim vlasnicama koje će im dati identičnu zapovijed, ali i nagradu kad donesu pravu kutiju. Ako je kojim slučajem poslasticu uzela "sebična" djevojka, psi neće dobiti ništa.

Tako je stvorena šansa da psi taktikom zavaraju dame koje sudjeluju u eksperimentu. Rezultati su pokazali da su psi "darežljivim" djevojkama donosili kutiju s poslasticom u 80% slučajeva. Dok su "sebičnoj" djevojci donosili kutiju s poslasticom u 20% slučajeva. Ovaj je rezultat naveo istraživače da zaključe kako su psi sposobni lagati ako im to ide u prilog.

Nema sumnje da su psi lojalni, ali nisu u potpunosti nesebični

Ovo otkriće ne znači da ne trebamo vjerovati psima. Oni su i dalje slatki, lojalni i vrijedni poštovanja. Za nas je važno da znamo da psi nisu potpuno nesebična bića jer smo sada svjesni da oni mogu lažirati određena ponašanja kako bi dobili nešto zauzvrat. 

Pročitajte više