Jato kitova ubojica uspjelo se izvući iz leda u kojem je bilo zarobljeno od jučer

Screenshot: X

ČINI se da se jato kitova ubojica uspjelo izvući iz morskog leda kod japanskog otoka Hokkaido, piše BBC.

"Vjerujemo da su uspjeli sigurno pobjeći", rekao je lokalni dužnosnik u primorskom gradu Rausu, nakon što su pregledali najnovije snimke tog područja. Nagađaju da su se kitovi vjerojatno probili između pukotina u ledu. Kod nekih od njih su na posljednjim snimkama viđeni i tragovi krvi oko čeljusti, što je vjerojatno rezultat pokušaja probijanja leda.

Sretne vijesti za orke razveselile su ljude diljem svijeta, koji od jučer prate što će biti s kitovima koji su bili prepušteni sami sebi. Podsjećamo, skupina od najmanje 10 kitova ubojica (orki) ostala je zarobljena u morskom ledu kod sjevernog japanskog otoka Hokkaida, izvijestila je u utorak japanska televizija NHK.

Prvi ih je uočio lokalni ribar te pozvao obalnu stražu, no nitko im nije mogao pomoći.  "Nemamo drugog izbora nego čekati da led pukne i da se kitovi izvuku", rekao je jedan dužnosnik jučer. Ipak, kitovi su se uspjeli spasiti.

Slično se dogodilo i 2005.

2005. godine dogodila se slična stvar, a kitovi su tada, nažalost, uginuli.

Kitovi inače mogu dugo biti pod vodom, ali kitovi ubojice općenito ostaju uronjeni samo nekoliko minuta.

More kod istočnog Hokkaida, najsjevernijeg glavnog japanskog otoka, svake je zime prekriveno ledom. Količina leda posljednjih se godina smanjila zbog porasta temperature mora uzrokovanog klimatskom krizom. Stručnjaci su objasnili da je nedostatak vjetra ovog tjedna značio da su se ledene ploče jedva pomaknule.

Pročitajte više