Kada se odlučite udomiti životinju, neka to bude odgovorno

123rf.com

NAPUŠTENIH životinja ima svakim danom sve više, a glavni razlog su nedogovorni vlasnici. Puno ljudi donese odluku o udomljavanju životinje bez razmišljanja o budućnosti, pa se tako često psi i mačke "vraćaju" na skrb udruga ili azila.

Razlozi su različiti i iako se većina žali kako je udomiti životinju komplicirano, iz Udruge Devet života su nam opisali neka svoja iskustva.

Nakon što su potencijalni udomitelji ispunili upitnik, razgovarali s volonterima i prošli sve provjere te udomili mačku, nakon samo par dana su je vratili, s razlogom da se mačka linja, da je preaktivna i da se moraju seliti.

Unatoč kompletnoj proceduri koju su prošli, volonteri nisu mogli procijeniti da će se nešto ovakvo desiti. No nije problem samo u vraćanju životinje, problem je što se time životinji radi i nepotreban stres.

Volonterka Suzana iz Udruge Devet Života je rekla: "Udomljavanjem pa vraćanjem mačke igrate se nečijim životom, povećavate razinu stresa, time pada imunitet i često dolazi do bolesti jer su mace vezane za teritorij.  

Mačka je živo biće, nije predmet. Mačka ima dlake i tih dlaka će biti u stanu/kući. Ako se ne možete nositi s time, nemojte je udomiti. Mačke su jako zahvalni kućni ljubimci, mogu biti sami i ne zahtijevaju veliku brigu.

No mačka, pogotovo mlada, dok je budna bit će zaigrana. Što znači da će skakati po namještaju, stolovima, stolicama, sve to će i grebati, jer mačka negdje mora oštriti kandže. Tu ste vi da joj polako pokažete što je dozvoljeno, a što nije.

Mačku se ne može odgojiti kao psa i najčešće će raditi po svom, ali granice se mogu postaviti. To ne znači da ona neće hodati po kuhinji dok vas nema kod kuće, iako joj je vrlo jasno da se to ne smije raditi. Ali dok ju ne vidite…

To su mačke, zato ih i volimo - zbog njihove svojeglavosti, zaigranosti i samostalnosti. Najčešće u pubertetskoj dobi polude. To je normalno, hormoni divljaju i zato ih  treba kastrirati na vrijeme.

Naravno treba pričekati, jer taj pubertet traje svega par mjeseci i tad se polako smiruju. No i mačke starije od 10 godina se igraju i pri tome mogu nešto srušiti ili uništiti.  

Ako niste spremni na sve to, nemojte je udomiti jer bit će možda uništenog namještaja, nekad ćete doći na posao s pokojom mačjom dlakom na sebi, zasigurno će i novčanik patiti jer će maca nekad biti bolesna pa će trebati veterinara. Zato prije udomljenja dobro promislite".

Mi odabiremo životinje kao naše kućne ljubimce, naše prijatelje i našu odgovornost. Svakako bi se trebalo i toga držati jer nije se lijepo igrati s ičijim životom.

Budite sigurni u svoju odluku i dobro se raspitajte o svemu prije nego što se odlučite udomiti životinju. Kada donesete odluku, neka ona bude do kraja života te životinje, sa svime što će taj život donijeti. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više