Kako naučiti psa da ne laje na zvuk zvona na vratima?

Foto: Instagram

PSI često nekontrolirano laju na ulazna vrata i to je jedan od najčešćih razloga zbog kojih vlasnici angažiraju dresera za svog psa. Većina pasa pretjerano reagira na zvuk zvona, jer znaju da se iza vrata nalazi nešto novo, uzbudljivo, a potencijalno i opasno.

Najbolje vrijeme za treniranje poželjnog ponašanja kod vrata je kada pas ili štene prvi put uđe u vaš dom. Ako psa ne učite vama poželjnom ponašanju, onda će on raditi upravo ono što njemu ima najviše smisla.

Najbolje bi bilo nabaviti uređaj za daljinsko zvonjenje na vratima i koristiti ga za učenje psa ponašanju koje želite, prvo bez osoba s druge strane vrata. Tako ćete povezati zvuk zvona s poželjnim ponašanjem. 

Možete naučiti psa da na taj zvuk dotrči do vas. Druga opcija je da ga naučite da mirno sjedi kad čuje taj zvuk ili da legne. Ideja je da ga naučite tom ponašanju kako biste izbjegli jurcanje k vratima i uznemiravanje gostiju.

Nakon što je pas naučio da vas posluša kad mu date zapovijed, vrijeme je da isto poželjno ponašanje pokaže i prema gostima. Neka osoba koju pas dobro poznaje uđe kroz vrata. Neka se pripremi da će pas reagirati uzbuđeno i u početku neka ignorira psa.

Tek kasnije, kada pas sjedne, neka postupno pozdravi psa mirnim maženjem po leđima ili prsima. Veoma je bitno da ta osoba ne bude pretjerano uzbuđena jer će to pas osjetiti te će se takav osjećaj i na njega prenijeti.

Prvo dresirajte psa da pozdravlja ljude koje poznaje. Zatim ga upoznajte s nepoznatim osobama koje su prijateljski nastrojene. Neka vam poznata osoba pomogne na sljedeći način: neka priđe psu, ali samo izvan dosega za skakanje i neka sačeka nekoliko sekundi.

Ako je pas u prošlosti vježbao zapovijed "sjedi", onda će sigurno sjesti, a zauzvrat neka vaš gost nagradi psa poslasticom ili ga nježno pomazi. Ako pas ipak poskoči od uzbuđenja, neka se gost vrati nekoliko koraka unazad i pričeka da pas sjedne i mirno sačeka poslasticu ili maženje.

Psi su individue, baš kao i ljudi. Poštujte osobnost vašeg psa i vježbajte poželjna ponašanja. Tako ćete biti sigurni da će vaš past izrasti u sretno, dobro obučeno biće koje u nazočnosti drugih ljudi osjeća sigurnost. Takva opuštenost će smanjiti prilike da pas bespotrebno opet zalaje na vaše poznanike.

Pročitajte više