Kako psa dovesti u dobru formu?

Foto: 123 rf 

TIJEKOM jesenskih i zimskih dana, važno je psa održati u formi. Iako su dani kraći i hladniji, svakodnevne šetnje, trčanje ili jednostavno igranje u parku, mogu na duge staze pružiti ogromnu korist vašem psu. Pročitajte nekoliko savjeta kako da psa dovedete u dobru formu.
 
Prednosti redovnog vježbanja
 
Redovne vježbe doista imaju puno koristi za zdravlje vašeg psa. Aktivni psi imaju brži metabolizam, manje jedu i imaju manje problema s tjelesnom temperaturom. Redovnim vježbanjem ne samo da će pas biti u formi, već će se njegova energija preusmjeriti na nešto korisno, umjesto potencijalnog uništavanja namještaja ili vaših stvari.
 
Savjetujte se s veterinarom
 
Vježbe koje će vaš ljubimac izvoditi, moraju biti pažljivo odabrane prema starosti, pasmini i njegovom općenitom zdravlju. Kod mladih pasa, dobi između šest i 18 mjeseci i ovčara, lovačkih pasa i terijera, potreba za svakodnevnim vježbanjem je vjerojatno veća. Ipak, ako je pas star, previše mlad ili bolestan, treba izbjegavati naporno vježbanje.
 
Važno je pratiti mogućnosti i ograničenja ljubimca. Ako primijetite da pas zaostaje ili se muči, odustanite od vježbanja za taj dan i sljedeći put smanjite tempo ili skratite vježbanje. Pametno je, također, postupno tijekom nekoliko tjedana dovesti psa do intenziteta vježbanja koji želite. Vremenske prilike također mogu biti nepovoljne – nemojte forsirati psa, ako je vani jako vruće ili hladno. Nemojte zaboraviti ni češći odmor.
 
Aktivirajte se
 
Prvo pronađite fizičku aktivnost koja najviše odgovara vašem ljubimcu i vama. Istražite što vama i vašem psu najviše odgovara: hodanje, trčanje, bacanje štapa i vraćanje, plivanje, igra s drugim psima ili učenje trikova za nagradu.
 
Osmislite plan
 
Zadatak je na vama i vašem veterinaru da smislite što je najbolje za vašeg ljubimca, prateći njegove potrebe, mogućnosti i zdravstveno stanje. Vrlo je važno da svakodnevno šetate svog psa.
 
Niskokalorične poslastice
 
Ako vaš pas najviše voli izvoditi trikove, niskokalorične nagrade dovest će ga do savršenstva. To mogu biti: komadići banane, jabuke, kruške ili dinje, grašak, komadi kuhanog mesa, kupovne niskokalorične poslastice, kokice (bez putra, ulja i soli).
 
 
 
 

Pročitajte više