Kaos je ukraden i pronađen u romskom naselju potpuno izmučen. Uginuo je

Volonteri

PRIJE mjesec dana vlasnici njemačkog boksera su shvatili da im nema psa. Ograda je bila otvorena, a psa nigdje. Kaos je imao 6 godina i nikada nije bježao od kuće.

Znali su da nešto nije u redu te su odmah policiji prijavili nestanak pasa, kontaktirali Azil Prijatelji Čakovec za pomoć u pronalasku psa te oblijepili čitavo mjesto s plakatima i njegovom slikom.

Nakon 3 tjedna traženja dobili su prve vijesti o njihovom ljubimcu, naime njegovu sliku je vidio čovjek na benzinskoj i javio im da se pas nalazi u jednom od romskih naselja gdje se pripremaju psi za borbe.

Čovjek im je obećao pomoći i dovesti psa. Nakon par dana im je javio da mogu doći po njega. Kada su došli, ugledali su polumrtvog psa koji je jedva stajao na nogama.

Psa su zlostavljali i izgladnjivali, tijelo mu je bilo prepuno muha i uši, a sluznice su mu bile žute. Odmah su otišli kod veterinara, no unatoč svoj pomoći, Kaos je uginuo samo par sati nakon što se vratio kući.

U samo mjesec dana on je toliko propao da su mu otkazali svi organi. Aleksandra Hampamer, voditeljica Azila prijatelji Čakovec i projekta kastracije, ispričala nam je njegovu priču. 

"12. 8. primili smo poruku s fotografijom psa Kaosa u kojem nas mole za pomoć u oglašavanju jer je nestao. Pas je nestao na području Vrhovljana.

Savjetovali smo vlasnike da prijave nestanak policiji, da oblijepe plakate, da jave na radio postaje, a mi smo oglasili Kaosa na našim mrežnim stranicama.

Mjesec dana nakon, stiže poruka u kojoj nam javljaju da su pokopali svog psa. I tada je krenula priča da je pas bio ukraden, odveden u romsko naselje i da im se prije nekoliko dana javio Rom s informacijom o tome gdje je njihov pas. Za to je tražio 500 kn, što su mu vlasnici isplatili.

Dogovorili su se gdje će preuzeti psa i otišli po njega u romsko naselje Hlapičina. Pas je odmah odvezen veterinaru, no prognoza je bila loša i Kaos je tu noć preminuo.

Da situacija bude još gora, mi smo u tom naselju tijekom sedmog mjeseca odradili projekt kastracije pasa koji financira Ministarstvo poljoprivrede.

Svi psi su očišćeni od parazita, izliječeni, cijepljeni protiv bjesnoće i kastrirani, a one koje nisu željeli natrag smo zbrinuli u sklonište.

Cilj tog projekta je smanjiti broj pasa u romskim naseljima kojih je prema zadnjem popisu u prosincu prošle godine bilo više od 2500, a samo mjesec dana nakon, netko je od stanovnika naselja ukrao psa i odveo ga u naselje, gdje je, prema riječima vlasnika, bio izgladnjivan i mučen.

Svima nama koji smo uključeni u projekt Ministarstva ovo je velika pljuska cjelokupnom našem radu jer nije bilo lako veterinarski obraditi 1200 pasa, smjestiti većinu u sklonište, gdje se moraju nahraniti, očistiti, izliječiti...

Potrošena su ogromna sredstva i ako se neće zaustaviti dovođenje novih pasa u romska naselja, onda smo sva ta sredstva bacili u vjetar.

Stoga pozivam nadležne institucije da odrade svoj posao po službenoj dužnosti te pronađu počinitelje ovog zločina.
Odavno je došlo vrijeme da se ovakvim postupcima stane na kraj."

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom clanku vezanom uz kucne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Pročitajte više