SNIJEG je zabijelio Hrvatsku: Kako zaštititi pse i mačke?

Foto: www.123rf.com

SNIJEG je zabijelio Hrvatsku! Za kućne ljubimce takvo vrijeme može biti opasno i ugroziti njihovo zdravlje. Kako se to ne bi dogodilo pripremili smo za vas korisne savjete.

Psi u kućicama za pse i boksovima

Nažalost, nemaju svi psi privilegiju da žive na toplom. Velik broj njih živi u kućicama za pse, zavezani na lancu ili pak u boksovima. Pozivamo vas da im se smilujete i ako ne mogu u stan da ih barem pustite u garažu ili neku drugu toplinski izoliranu prostoriju.

Ako pak moraju ostati vani kućicu za pse dobro izolirajte i postavite na mjesto gdje neće biti izložena vjetru.

Na pod kućice postavite staru odjeću, slamu i ostale predmete koji će im pomoći da se zagriju. Važno je iste mijenjati čim se smoći. Psima koji žive na otvorenom pojačajte obroke jer psi koji žive vani troše više energije.

Pogledajte kako se osjećaju psi koji zimi žive na otvorenom 

Kako zaštiti šapice i krzno?

U zimskim uvjetima najugroženije su šapice kojima osim hladnoće prijete sol koja se posipa prometnicama, ali i kemikalije poput antifriza. Ljubimce ćete najlakše zaštititi tako da im nakon svake šetnje operete i osušite iste.




Ako primijetite da vaš pas hodajući kroz snijeg počinje šepati, razlog su najčešće kuglice snijega koje se lijepe za dlake s donje strane šapa. Šepanje možete spriječiti uklanjanjem snijega i/ili šišanjem dlaka. Krzno i tijelo pasa koji nemaju gustu debelu dlaku najlakše ćete zaštititi kaputićima za pse.

Smiju li psi jesti snijeg?

Odgovor je ne, ali nismo sigurni da postoji način da ga u tome spriječite ( osim stavljanjem brnjice). Jedenje snijega najčešće će uzrokovati blaže proljeve koje ćete spriječiti stavljanjem psa na dijetu i/ili davanjem aktivnog ugljena koji možete kupiti u ljekarni za ljude.

Uočite li da se pas nakon jedenja snijega ponaša čudno odvedite ga veterinaru.

Opasnosti za mačke!

Sve opasnosti za pse prijete i mačkama. Ipak, najčešće zimska opasnost za mačke su automobili, ispod čijih 'haubi' mačke traže spas od hladnoće. Zato prije paljenja automobila pokucajte po haubi. Buka bi trebala preplašiti mačku

Pojačajte prehranu

Ljubimci, pogotovo psi i mačke koje idu u šetnje tijekom zime troše više energije. Pojačajte im obroke i pazite da u posudicama uvijek imaju vode jer snijeg koji 'pojedu' nije zamjena za vodu.

Pročitajte više