Mačkama ne smijete davati ove lijekove za ljude, mogu biti pogubni za njih

Foto: Shutterstock

Volonteri osječke Udruge Devet života, koja se bavi spašavanjem mačaka, svoje su pratitelje na društvenim mrežama zamolili da baš nikada ne liječe mačke lijekovima koje imaju doma.

Neki od njih su, kažu, izrazito opasni za mačke i, umjesto da im pomognu, mogu biti kobni. Tijekom rada Udruge u više navrata susreli su se s takvim slučajevima, pogotovo kod uličnih mačaka, koje su zabrinuti građani liječili sami lijekovima koje su imali kod kuće. "Nažalost ti izolirani slučajevi imali su smrtni ishod, jer su nas obavijestili o teškom stanju mačke kada joj više nije bilo pomoći", napisali su i naveli popis lijekova za kojima građani najčešće posežu.

"Brufen je lijek čija djelatna tvar ibuprofen prvotno izaziva iritaciju želuca, a potom i druge probleme jer se ne metabolizira na jednak način kao kod čovjeka, već upravo suprotno, a može biti toksičan za bubrege. Kod trovanja ovim lijekom ne postoji specifičan antidot i posljedice mogu biti ozbiljne (mentalni poremećaji, poremećena funkcija bubrega, ulceracija želuca, krvarenje)", naveli su iz udruge.

Nikada nemojte liječiti mačku “na svoju ruku” lijekovima koje imate doma. Neki od lijekova za humanu uporabu su izrazito...

Posted by Udruga Devet Života on Friday, August 25, 2023

Ne igrajte se "doktora" s mačkom

"Paracetamol (analgetik i antipiretik) je lijek potpuno siguran za uporabu u humanoj medicini, a potpuno i izrazito opasan za uporabu kod mačaka. Naime, mačke nemaju glukoronil-tranferazu, enzim koji je potreban za razgradnju paracetamola i stoga su i male količine dovoljne za ozbiljno oštećenje bubrega i jetre. Paracetamol je izrazito toksičan za mačke. Znaci toksičnosti nastupaju brzo (slinjenje, slabost, bolovi, diskoloracija zubnog mesa).

Aspirin spada u skupinu nesteroidnih protuupalnih lijekova i ne bi se trebao davati mačkama jer nemaju sposobnost formiranja konjugiranih glukoronoida što znači da je aspirin isto tako toksičan za mačke.

Treba imati na umu da se aspirin u humanoj medicini ponekad primjenjuje kao profilaksa tromboze što znači da sprečava koagulaciju krvi pa kod mačaka može izazvati i krvarenje. Ako bi se veterinar i odlučio za uporabu aspirina kod mačke – radilo bi se o malim dozama u duljim vremenskim intervalima jer bi se tako smanjila njegova toksičnost", pojasnili su dalje.

"Nikada, ali baš nikada se ne igrajte “doktora” s mačkom", poručili su na kraju.

Pročitajte više