Minijaturni psi preslatki su, ali postoje razlozi zašto ih ne nabavljati

 Foto: www.123.rf.com

SIMPATIČNOG psića Booa, pasmine njemački patuljasti špic od 2009. krasi epitet najslađeg psa na svijetu.

Od tada do danas, pogotovo među poznatim osobama traje natjecanje u kojem je cilj imati psa slađeg od Booa.

Pritom, neodgovorni uzgajivači ne biraju sredstva da bi ih stvorili. Pogotovo jer su slavne osobe poput Paris Hilton i Britney Spears za slatke pse spremne platiti desetke tisuća dolara. Dovelo je to do stvaranja 'teacup pasa'.

Nije riječ o novoj pasmini, već općenito o psima koji su ciljano stvarani da budu mali i slatki, toliko da bez problema mogu stati u šalicu čaja.

Sudeći prema ponudi uzgajivačnica koje se bave 'teacup psima' cijene istih kreću se od nekoliko stotina do 15 tisuća dolara. Najčešće se stvaraju minijaturne verzije jorkija, pomeranaca, buldoga, čivava, pekinezera, maltezera, shih tzua.

Portal thedodo.com navodi razloge zašto ne treba kupovati 'teacup' pse. Glavni razlog je što se u prvi plan stavlja njihov izgled, često zanemarujući genetiku i zdravlje samih pasa.

Tako nastaju psi koji imaju srčane probleme, probleme s disanjem, ali i s krhkim kostima. Onemogućuje im to normalan pseći život i u pravilu žive jako kratko.

Napomena: Teacup psi nisu priznata pasmina i nemaju veze s minijaturnim pasmina priznatim od kinoloških organizacija poput FCI ili Američkog kinološkog saveza.

Pogledajte kako su pasmine pasa igledale nekad, a kako izgledaju danas! Jesu li psi to zaslužili?

Pročitajte više