Mnogi vlasnici ovoga nisu svjesni, a moglo bi biti kobno za razvoj svakog psa

Foto: Kako psi komuniciraju

"PRVA četiri su najvažnija", naziv je kampanje koja uči o važnosti prva četiri mjeseca u životu svakog psa. Kampanje je pokrenuta od strane Udruge Kako psi komuniciraju, pod pokroviteljstvom Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kampanjom su htjeli probuditi svijest budućih, ali i sadašnjih vlasnika pasa jer ih većina najčešće nije svjesna činjenice da prva četiri  mjeseca utječu na ostatak psećeg života.

Psi nikako ne bi smjeli biti  odvojeni od majke te braće i sestara prva dva mjeseca, odnosno prva četiri mjeseca ne bi smjeli živjeti u izolaciji. Mnogi uzgajivači pasa se ne drže ovoga pa se često događa da psi koje odvoje prerano od obitelji imaju ozbiljnih problema u ponašanju u odrasloj dobi psa.

Zvijezde ove kampanje bili su štenci i kujica koji su sretno udomljeni. Iako je kampanja uspješno završena, u razgovoru s članicom Udruge došli smo do zaključka kako nikada nije kasno poslati ovu poruku te otvoriti ljudima oči.

Psima je potrebno osigurati dobar početak života te kvalitetne uvjete odrastanja u razdoblju razvoja koje se naziva ključnom socijalizacijom te ih ne odvajati prva dva mjeseca kako ne bi došlo do kobnih, već spomenutih posljedica. Podijelite ovaj članak kako bi što više ljudi naučilo da su i psi bebe, kao i ljudske bebe, osjetljivi u tim ranim fazama razvoja te da trebaju majku i posebnu brigu kako bi se razvili u normalne odrasle pse. 
 

Pročitajte više