Mogu li psi jesti voće? Evo u kojem će bezbrižno uživati, a koje je zabranjeno

Foto: Pexels

ZNAMO da je voće zdravo za organizam čovjeka, ali jeste li znali da je odlično i za vašeg psa? Iako psi ne trebaju voće kako bi bili najzdraviji, uz odobrenje veterinara, ono je izvrstan dodatak prehrani koji im osigurava vitamine, minerale i antioksidanse te ih dodatno hidrira, što je posebno važno tijekom ljetnih mjeseci.

Jabuke

Kriška jabuke može biti poslastica ili se dodati jelu vašeg ljubimca. Jabuka sadrži vitamine A, C i vlakna te pomaže očistiti zube i osvježiti dah. Pripazite da ne servirate psu krišku jabuke sa sjemenkama kako se ne bi ugušio.

Banane

Banane imaju hrpu prednosti za vašeg krznenog prijatelja. Dobre su za probavu, srce i mišiće. Sadrže kalij, vlakna i vitamin C.

Borovnice

Prerežite ove čudesne plave bobice na polovice i slobodno ih ponudite psu. Imaju antibakterijska svojstva i dobre su za oralno zdravlje, a sadrže vitamine C i K, kao i mangan i vlakna.

Dinja

Dinja je sigurno i zdravo osvježenje za pse, ali se ne smije davati s korom. Visok udio beta karotena osigurava dobar vid i jača imunološki sustav, a u dinji se nalaze i vitamini A, B6 i C te vlakna, kalij, folat i niacin.

Brusnice

Brusnice možete ponuditi psu sirove, kuhane ili sušene. Odlične su za zdravlje mjehura, desni i imunološki sustav jer sadrže vitamine C, E i B (tiamin, niacin, riboflavin i B6).

Papaja

Ovo egzotično voće je idealan međuobrok za ljubimca sve dok je servirano bez kore i sjemenki. Zbog visokog udjela vitamina A, C, E i K, folata, vlakana, kalcija i kalija, zdravo je za srce, imunitet, oči i probavu.

Maline

S malinama treba biti umjeren, a većina pasa ih obožava. Maline sadrže vitamine, minerale i antioksidanse pa su saveznik u prevenciji raka i bolesti povezanih sa starenjem.

Jagode

Pune antioksidansa, jagode pomažu regulirati šećer u krvi, djeluju protuupalno i jačaju imunitet. Uklonite list s vrha i narežite ih na manje komade. 

Lubenica

Tijekom vrućih dana lubenica će vašem psu biti idealno osvježenje. Uklonite koru i sjemenke jer ih psi teško probavljaju i ponudite im ovo slatko voće koje će ih hidrirati i nahraniti likopenom, antioksidansom koji prevenira oštećenja stanica.

Na popisu psima zabranjenog voća nalaze se trešnje, grejp, grožđe, limun, limeta i šljive. Inače, kad bilo koje voće psu nudite prvi put, pratite kako će na njega reagirati. Također, oko slaganja jelovnika uvijek se prvo posavjetujte s veterinarom.

Pročitajte više