Mogu li psi plakati?

Foto: 123RF

MOŽDA ćete pretpostaviti da je vaš pas tužan kada mu vidite oči pune suza, no to ne mora biti slučaj, piše lovetoknow. Iako se čini da psi imaju način na koji pokazuju svoju uznemirenost, oni ne plaču baš na način na koji to rade ljudi.

Psi ne plaču kao ljudi zato što su, za razliku od ljudi, suze kod pasa stvorene tako da se slijevaju u nos i grlo, a ne u oči. Tjelesni sustav pasa nije postavljen tako da izlučuje suze kada osjete bol. Kada vidite da su im oči vlažne, to može biti znak problema s očima ili alergije.

U jednom novinskom članku veterinarka Patty Khuly kaže da psi ne plaču kao ljudi, ali oni svoje emocije izražavaju glasovnim putem.

Kada pas želi nešto, osjeća se anksiozno ili mu je potrebna pažnja, on cvili i umiljava se. Ovo ponašanje pasa je najbliže činu plakanja kod ljudi.

Patty Khuly također primjećuje i da se psi isto ponašaju kada osjećaju bol, ali se to obično događa kada se bol javi iznenada. Kada pas živi s kroničnom boli, on uglavnom pati u tišini većinu vremena. Psi mogu cviljeti na dosta različitih načina, koji predstavljaju plakanje, poput ovog:

Znanstvenici sa Sveučilišta Santa Barbara u Kaliforniji tvrde da psi više ovise o svom sluhu nego vidu pa je zato vjerojatnije da svoju uznemirenost ispoljavaju glasom nego plakanjem. Do danas nema službenih potvrda o tome da psi plaču kao i ljudi, kada izražavaju tugu ili uznemirenost.

Česti uzroci plakanja kod pasa

Konjunktivitis: Ovo je infekcija tkiva koje oblaže oko i uzrokuje iritaciju, svrbež, suze i vlažnost očiju

Izrasline i čirevi na rožnici: Infekcija ili ozljeda rožnice uzrokuje da psu konstantno suze oči. Pas će obično problematično oko držati zatvoreno kako bi ga zaštitio

Distihijaza: Trepavice rastu nepravilno, na unutrašnjoj strani kapka, i iritiraju rožnicu. To dovodi do upale i do toga da oko prekomjerno suzi

Glaukom: Ova bolest uzrokuje povećanje očnog tlaka i može uzrokovati sljepoću ako se ne liječi. Simptomi podrazumijevaju da oči konstantno suze, žuti iscjedak iz očiju i uvećane zjenice, koje ne reagiraju na svjetlost.

Samo zato što ne mora značiti da psi puštaju suze samo onda kada su uznemireni, to ne znači da oni ne mogu imati osjećaje slične ljudskim. Oni, jednostavno, svoju nesreću iskazuju glasom. Ako oči vašeg psa počnu često suziti i ako on izgleda nesretno, posjetite veterinara čim prije. Vaša brza akcija može spriječiti da se problem s okom pretvori u nešto mnogo ozbiljnije.
 

Pročitajte više