Mops, dalmatiner, hrt... Ovi psi unose veselje, a ne zahtijevaju puno uljepšavanja

Foto: Pexels

BORBA s dlakama svakodnevna je za mnoge vlasnike pasa. Psi se linjaju i ostavljaju za sobom odbačeno krzno. Nenošenje tamne odjeće i svakodnevno usisavanje može pomoći, ali ako mislite da vam dlake pasa mogu stvarati problem, promislite o pasminama koje su manje sklone linjanju. 

Marina Jaworsky iz Čikaškog veterinarsko-medicinskog udruženja kaže da neke kratkodlake pasmine puštaju više dlaka od dugodlakih. Također, ako ste skloni alergijama, imajte na umu da niti jedan pas nije hipoalergen. 

Neke kratkodlake pasmine imaju manje potrebe za održavanjem, odnosno uljepšavanjem, što može značajno smanjiti troškove. 

"Iako većina pasmina treba profesionalnu njegu barem jednom mjesečno, kod nekih kratkodlakih pasmina to nije slučaj. Četkanje jednom do dva puta tjedno i kupanje svaka 2 do 4 tjedna trebalo bi biti dovoljno", kaže Jaworsky. 

Minijaturni pinč

Ovi psi su malog rasta, ali velike osobnosti. Vole se igrati s velikim psima, a jednostavno je brinuti o njihovom krznu te se linjaju u manjoj mjeri.

Bostonski terijer

Bostonski terijeri su vrlo razigrani i imaju puno energije. Međutim, znaju imati problema s disanjem i treba ih obuzdati tijekom vrućeg vremena te izbjegavati dodatne napore.

Mops

Ova popularna pasmina je nešto zahtjevnija od ostalih s popisa. Mopsi se linjaju, posebno ljeti. Također, imajte na umu da imaju problema s disanjem i ne podnose vrućine te ne bi smjeli boraviti na otvorenom kad vladaju ekstremne temperature. Ako želite društvo psa dok ležite zavaljeni na kauč i ne smeta vam hrkanje, razmislite o mopsu. 

Dalmatiner

Jedna od najprepoznatljivijih pasmina na svijetu odlično se snalazi u domovima s drugim kućnim ljubimcima i djecom.

Hrt

Kratkodlaki i dugonogi, vitki psi - hrtovi, sjajni su lovački psi. Obožavaju sprinteve, brze šetnje i mogu provesti sate u ograđenom dvorištu.

Vižla

Ovi psi obožavaju biti pratnja aktivnim vlasnicima u avanturama na kopnu ili u vodi. Vižle zahtijevaju dva sata vježbanja dnevno. Rođeni su da trče i najprikladniji su odabir za energične vlasnike koji vole provoditi vrijeme na otvorenom.

Bokser

Ovo je još jedna pasmina koja uživa u obiteljskoj zabavi. Međutim, ne vole samoću pa će trebati dosta igračaka kako bi se osjećali sigurno kad niste kod kuće. 

Njemačka doga

Ova pasmina je definicija nježnog diva. Njemačka doga je izuzetno velik pas, ima kratku dlaku, ali ima je puno pa se može nakupiti u sezoni linjanja. Njemačke doge tipično se linjaju u proljeće i tada bi ih trebalo svakodnevno četkati.

Pročitajte više