Morski akvarij - kako se pripremiti za takav pothvat

Foto: Facebook

BRIGA za morski akvarij mnogo je veća nego za slatkovodni, no stanovnici su daleko atraktivniji. Svatko tko želi takav akvarij mora biti spreman na brigu o svim bićima koja se unutra nalaze, kao i na eventualne veće troškove.

Početak priprema ne razlikuje se od slatkovodnih, veličina akvarija potpuno ovisi o vašim željama i uvjetima, no dobro je napomenuti da bi trebao biti velik barem 100 litara. Sljedeća bitna komponenta je svjetlo. Originalne akvarijske lampe su prilično skupe pa probajte pribjeći improvizaciji. Svakako su bitni i unutarnji i vanjski filteri koji cirkuliraju kisik ili pak uklanjaju nepoželjne organske molekule koje su zapravo produkt metabolizma životinja koje će se nastaniti u vašem akvariju.
 
Morska voda može biti mali problem, pogotovo za one koji ne žive na moru, jer bi se trebala mijenjati svaka 2-3 mjeseca. Prvo punjenje akvarija trebalo bi biti pravom morskom vodom, a kasnije ju možete napraviti sami pomoću destilirane vode i posebno odvaganih kemijskih spojeva:
 
NaCl...............28,1 g/L (gram po litri)
MgSO4..........3,5 g/L
MgCl2............2,5 g/L
CaCl2............1,2 g/L
KCl.................0,8 g/L
NaHCO3........0,3 g/L
 
Nakon što se odvažu spojevi, potrebno ih je otopiti u destiliranoj vodi tako da pazimo da salinitet odgovara prosječnom salinitetu mora. Potrebno je napomenuti da se isparavanjem vode smanjuje salinitet pa bi ga jednom tjedno trebali izmjeriti i po potrebi dodati destiliranu vodu. Voda u akvariju ne bi trebala prelaziti 25° C.
 
Nakon što ste obavili potrebnu pripremu, možete krenuti s biranjem životinja koje ćete staviti u akvarij. Prve životinje trebale bi biti jednostavne, poput moruzgve ili vlasulje, zbog brze prilagodbe i živopisnih boja i oblika. Rakovi i kozice te neke vrste riba također dobro podnose akvarijske uvjete. Tropske ribe, osim što su skuplje, zahtijevaju i posebne uvjete pa ih je bolje zaobići, barem na početku.

Pročitajte više