Najveći gušter na svijetu novi je stanovnik Zagreba

 Foto: Zoološki vrt grada Zagreba

TRI i pol godine star komodski varan trenutno dug 180 cm novi je stanovnik zagrebačkog zoološkog vrta odakle je stigao s farme krokodila u Francuskoj. Riječ je o prvom pripadniku te vrste u Hrvatskoj.

Komodski varan najveći je gušter na svijetu koji može dosegnuti dužinu od tri metra i masu od 165 kilograma.



Riječ je o mesožderu. Na jelovniku su mu svinja, koza, pa čak i jelen. Odjednom može pojesti zaista mnogo. Količina hrane u jednom obroku može dosegnuti do 80 posto njegove tjelesne mase.

U potrazi za hranom varan kao organ njuha koristi jezik. Nevjerojatna je činjenica da meso može nanjušiti na čak 11 kilometara.

Spolnu zrelost komodski varan stječe u dobi između pete i sedme godine, a ženka može položiti do 30 jaja. Dok mali varani ne provire na svijet, jaja ostaju zakopana u zemlji čak devet mjeseci. Mladi su varani zeleni sa žutim i crnim prugama, a odrasli su jednobojni.



Želite li atraktivnom gmazu poželjeti dobrodošlicu edukatori zagrebačkog zvjerinjaka pozivaju vas da posjetite internetsku stranicu Zoološkog vrta i napravite fotomontažu sebe i najnovijeg stanovnika Vrta. Pet najkreativnijih autora bit će nagrađeno.

Pročitajte više