Neke životinje računaju bolje nego neki ljudi

Screenshot

POČETKOM prošlog stoljeća pozornost javnosti privukao je konj kojeg su prozvali Pametnim Hans. Njegov trener dokazao je kako Hans, iako je konj, može brojati i rješavati matematičke probleme. Tapkao je kopitom na određeni broj ili točan odgovor između više ponuđenih.

Znanstvenici su naposljetku otkrili da Hans i nema tako zavidne matematičke vještine, ali ima nevjerojatnu moć zapažanja. Pametni Hans je zapravo čitao izraze lica ljudi koji su mu postavljali pitanja i tako dolazio do točnih odgovora.

Unatoč tome, sljedeće studije pokazale su kako životinje imaju sposobnost razlikovanja različitih količina predmeta. Znaju ima li ih puno ili malo i je li se ta količina smanjila ili povećala.

Neljudski primati imaju najveće numeričke vještine, a osim za njih to se pokazalo i za lavove, medvjede i vukove. Pčele također znaju brojati, barem do 4.

Imaju četiri orijentira kada se udaljavaju od košnice i ako im to promijenite, zbune se. Iako nisu poznate po svojoj inteligenciji, i ribe znaju brojati. Ribe gupiji će se uvijek pridružiti većem jatu kako bi se osjećale sigurnijima.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više