NEOBIČNE ŽIVOTINJE Narval: Je li ovo najneobičniji kit na svijetu?

 Foto: YouTube screenshot

ZBOG neobičnog zuba (kljove) koji probija gornju usnu i raste do tri metra dužine kitove narvale često nazivaju morskim jednorozima.

"Rog" imaju isključivo mužjaci koji uz njega unutar čeljusti imaju još samo jedan zub. Dugo vremena vodile su se rasprave čemu kljova zapravo služi. Budući da žive ispod leda najčešća teorija bila je kako im kljova služi za razbijanje istog, a bilo je onih koji su tvrdili kako pomoću nje love hranu.



Nakon godina istraživanja ipak je otkrivena njegova funkcija. Riječ je o osjetilnom organu pomoću kojeg narvali osjećaju promjene u okolišu poput promjene temperature i slanosti mora, temperature zraka, pojave kemikalija i slične. Ženke također imaju dva zuba, samo što se kod njih oba nalaze unutar čeljusti.

Riječ je o životinjama koje u skupinama 15 do 20 kitova žive u arktičkim vodama Kanade, Grenlanda, Norveške i Rusije. Bez "roga" mogu narasti do pet metara. Hrane se ribama poput iverka i bakalara, lignjama i kozicama, a u potrazi za istom mogu zaroniti do 500 metara dubine.

U podvodnom svijetu najveći neprijatelji su im orke, a uz njih najčešće ih ugrožava čovjek koji u njihovim staništima često traga za naftom i plinom te tako svojim plovilima i strojevima ometa komunikaciju među kitovima.

Pročitajte više