Obratite pažnju ovih dana! Mlade ptičice padaju iz gnijezda i trebaju pomoć

123rf.com

DRUŠTVO za zaštitu, pomoć i proučavanje ptica Ornitološki Laboratorij je nedavno napisalo upozorenje i zamolbu građanima da obrate pažnju kada hodaju jer je vrijeme kada mladi ptići ispadaju iz gnijezda. Većinom se radi o goluždravim vrapcima koji ne uspiju naći gnijezdo u stablima koji u ovo proljetno doba imaju gušće lišće.

Manuel Jacmenović, ornitolog i predsjednik ovog neprofitnog društva, napisao je da im se slobodno obratite za pomoć jer se svaka ptica, pa i ona najmanja, može othraniti i vratiti u prirodu.

Na svojoj Facebook stranici su stavili obavijest u kojoj mole sve osobe da obrate više pažnje: "Ako nađete potpuno goluždravu pticu, nikako ju ne ostavljajte na zemlji niti pokušavajte staviti u gnijezdo za koje niste sigurni da pripada vrsti koju ste našli.

Većinom gnijezda vrabaca stoje ispod krovova i nemoguće je naći gnijezdo iz kojeg je ispao goluždravi ptić. Ako ga i vratite, roditelji će ga vjerojatno izbaciti ako nije istog uzrasta i nije njihov.

Ako je goluždravi ptić dulje vremena proveo na zemlji, pothlađen je i gladan i neće preživjeti dulje vrijeme vani. Pogotovo djeca su izvrgnuta opasnosti penjući se na stablo u potrazi za gnijezdom koje možda i nije od dotične vrste.

Stoga ako nađete golu i nemoćnu pticu javite se u Društvo za zaštitu, pomoć i proučavanje ptica "Ornitološki laboratorij" i mi ćemo vam svakako uvijek pomoći ili da nađemo gnijezdo od vrste od koje ste pronašli ptića ili ćemo othraniti pticu i vratiti u prirodu, ako je nemoguće naći gnijezdo."

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više